Περιβάλλον
Σάββατο, 09 Σεπτεμβρίου 2017 23:53

Βραζιλία: Δικαστική απαγόρευση για το άνοιγμα ορυχείων στον Αμαζόνιο

Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βραζιλίας έθεσε τέλος στο σχέδιο της κυβέρνησης του Μισέλ Τεμέρ να επιτρέψει την εξόρυξη σε εκτάσεις ενός εθνικού δρυμού στον Αμαζόνιο. 

Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βραζιλίας έθεσε τέλος στο σχέδιο της κυβέρνησης του Μισέλ Τεμέρ να επιτρέψει την εξόρυξη σε εκτάσεις ενός εθνικού δρυμού στον Αμαζόνιο. 

Ο εθνικός δρυμός έκτασης 46.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων μέσα στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι προστατευόμενος από το 1984, και το σχέδιο του Τεμέρ είχε προκαλέσει κατακραυγή από ακτιβιστές. Ωστόσο, με την απόφαση του δικαστή Ρολάντο Βαλσίρ Σπανιόλο, το σχέδιο που η αντιπολίτευση χαρακτήρισε ως τη «μεγαλύτερη επίθεση στον Αμαζόνιο τα τελευταία 50 χρόνια», θα σταματήσει εν τη γενέσει του, τουλάχιστον προς το παρόν.

Σύμφωνα με τη σκεπτικό της δικαστικής απόφασης, ο πρόεδρος Τεμέρ υπερέβη την εξουσία του όταν εξέδωσε το διάταγμα για την κατάργηση της προστατευόμενης περιοχής, καθώς μόνο το Κογκρέσο της χώρας μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση.

Ο εθνικός δρυμός πιστεύεται ότι διαθέτει χρυσό, μαγγάνιο, χαλκό, νικέλιο, ταντάλιο και σιδηρομετάλλευμα, αναφέρει ρεπορτάζ της βρετανικής Guardian. Ο γενικός εισαγγελέας ήδη άσκησε έφεση κατά της απόφασης αλλά ακόμα και αν είναι προσωρινή, η απόφαση μπορεί να ασκήσει περαιτέρω πίεση στον Τεμέρ, ο οποίος έχει επικριθεί πολλές φορές στο παρελθόν ότι δίνει προτεραιότητα στα οικονομικά συμφέροντα εις βάρος του περιβάλλοντος.

Ο Τεμέρ με τη σειρά του απέσυρε το αρχικό του διάταγμα και στη συνέχεια το επανεξέδωσε, περιλαμβάνοντας διευκρινίσεις σχετικά με τις διασφαλίσεις για τις ζώνες προστασίας του περιβάλλοντος και της έκτασης των αυτοχθόνων πληθυσμών. Ωστόσο, οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι το διάταγμα εξακολουθεί να διαθέτει έως και το 30% της έκτασης σε επιχειρήσεις εξόρυξης.

Ο αμφιλεγόμενος Τεμέρ έχει ήδη μειώσει τους προϋπολογισμούς των οργανισμών που καταπολεμούν την παράνομη αποψίλωση των δασών και εφαρμόζουν τους περιβαλλοντικούς νόμους, καθώς και τον προϋπολογισμό του οργανισμού που προστατεύει τα δικαιώματα των αυτοχθόνων κοινοτήτων.