Κόσμος
Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2006 16:41

Μπλερ: Αλλαγή της προσέγγισης στο Ιράκ - Εμμένει στην ειδική σχέση με ΗΠΑ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, θα ζητήσει τη συμμετοχή της Συρίας και του Ιράν στις προσπάθειες για την ειρήνευση στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας που θα εκφωνήσει σήμερα προς τιμήν του δημάρχου του Λονδίνου, σύμφωνα με πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου.

Σχετικά με το Ιράκ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα παραδεχθεί ότι η βρετανική προσέγγιση πρέπει να μεταβληθεί για να αντιμετωπίσει τη μεταβολή της φύσης της σύρραξης, με την κλιμάκωση της βίας τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και εναντίον των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα παρακινήσει, την ερχόμενη εβδομάδα, την αμερικανική κυβέρνηση να αρχίσει συνομιλίες με το Ιράν και τη Συρία.

Αύριο θα έχει συνομιλίες, μέσω τηλεδιάσκεψης, με την υπό τον Τζέιμς Μπέικερ Ομάδα Μελέτης για το Ιράκ, για την εκτίμηση της κατάστασης.

Οσον αφορά στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Τόνι Μπλερ αναμένεται να υποστηρίξει ότι η εγκατάλειψη της ειδικής σχέσης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Λονδίνο θα ήταν παράλογη και ότι η μόνη αξιόπιστη βρετανική εξωτερική πολιτική είναι αυτή που βασίζεται σε στέρεες συμμαχίες.

GUARDIAN