Κόσμος
Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2006 17:59

Τσερβένκοφσκι: Το θέμα της ονομασίας άπτεται των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΠΓΔΜ

Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ άπτεται της εθνικής ταυτότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, τόνισε ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα «The New Anatolian».

«Εμείς συνεχώς υπερασπιζόμαστε μία θέση αρχών: γίνεται λόγος για ένα ζήτημα (σ.σ. αυτό της ονομασίας) που συνδέεται με την εθνική μας ταυτότητα. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε χώρας να αποφασίζει για τα κυριαρχικά της δικαιώματα», αναφέρει ο κ. Τσερβένκοφσκι στη συνέντευξή του, σημειώνοντας πως η διαπραγματευτική διαδικασία στη Νέα Υόρκη θα συνεχιστεί.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι χαρακτήρισε επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ τα τελευταία χρόνια ανέπτυξαν ισχυρή οικονομική και εμπορική συνεργασία και ότι η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα έχει επενδύσει σε πολλούς τομείς της οικονομίας της χώρας του.

«Είμαι βέβαιος ότι η κοινή συνεργασία και ο αμοιβαίος σεβασμός των κοινών αξιών, αντί της ξεπερασμένης πολιτικής ρητορικής, είναι ο πραγματικός τρόπος για την πρόοδο της περιοχής συνολικά», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ στη συνέντευξή του που αναμεταδίδει το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι πραγματοποιεί από σήμερα τριήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, έπειτα από πρόσκληση του τούρκου ομολόγου του Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, ενώ θα έχει επαφές και με Τούρκους επιχειρηματίες για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Πηγη ΑΠΕ