Κόσμος
Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2017 22:52

Ομπάμα: Βάρβαρη η απόφαση για κατάργηση του προγράμματος DACA

«Βάρβαρη», «αυτοκαταστροφική» και «λανθασμένη» χαρακτήρισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, την απόφαση του διαδόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, για κατάργηση του προγράμματος DACA για την προστασία από την απέλαση μεταναστών, οι οποίοι είχαν εισέλθει στη χώρα δίχως νόμιμα έγγραφα όταν ήταν ακόμη ανήλικοι.

«Βάρβαρη», «αυτοκαταστροφική» και «λανθασμένη» χαρακτήρισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, την απόφαση του διαδόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, για κατάργηση του προγράμματος DACA για την προστασία από την απέλαση μεταναστών, οι οποίοι είχαν εισέλθει στη χώρα δίχως νόμιμα έγγραφα όταν ήταν ακόμη ανήλικοι.

Το πρόγραμμα DACA είχε εισαχθεί το 2012 από τον τότε πρόεδρο Ομπάμα και προστάτευε από την απέλαση περίπου 800.000 νέους που έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν ακόμη ανήλικοι.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Ομπάμα μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο διωγμός αυτών των ανθρώπων «δεν θα μειώσει τους δείκτες ανεργίας, δεν θα ελαφρύνει τους φόρους κανενός, ούτε θα αυξήσει τους μισθούς… Στην ουσία, το ζήτημα αφορά την στοιχειώδη αξιοπρέπεια».

«Αυτοί είναι νέοι άνθρωποι που μεγάλωσαν στην Αμερική, παιδιά που σπούδασαν στα σχολεία, νέοι ενήλικες που ξεκίνησαν την επαγγελματική τους ζωή, πατριώτες που έχουν δεσμευτεί να σεβαστούν την σημαία μας», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς ανακοίνωσε την ανάκληση του προγράμματος DACA. Όπως ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Σέσιονς, από σήμερα καμία νέα αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα δεν θα εξεταστεί, ενώ όσοι επωφελούνται από το πρόγραμμα, γνωστοί και ως «Ονειροπόλοι» (Dreamers) δεν θα επηρεαστούν έως τις 5 Μαρτίου 2018, ένα διάστημα έξι μηνών κατά το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση θα δώσει στο Κογκρέσο χρόνο για να προετοιμάσει μια νομοθετική εναλλακτική λύση.

«Αισιοδοξούμε ότι το Κογκρέσο θα επιταχύνει και θα κάνει τη δουλειά του» είπε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, λίγες ώρες αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση του προγράμματος DACA. «Είναι κάτι που θα πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά και αισιοδοξούμε ότι το Κογκρέσο θα το κάνει» πρόσθεσε η κ. Σάντερς.

Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση του προγράμματος DACA προκάλεσε έντονες αντιδράσεις πολιτικών, εκπροσώπων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και επιχειρηματιών.

«Η απόφαση του προέδρου Τραμπ να τερματίσει το πρόγραμμα DACA είναι μια βαθύτατα επονείδιστη πράξη πολιτικής δειλίας και μια ελεεινή επίθεση σε αθώα νέα παιδιά σε κοινότητες σε όλη την Αμερική», δήλωσε η επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν τόνισε ότι πρόκειται για μια «κακή προσέγγιση», σημειώνοντας ότι τα παιδιά που έφτασαν παράνομα με τους γονείς τους «δεν θα πρέπει να αναγκαστούν να επιστρέψουν σε μια χώρα που δεν γνωρίζουν».

«Αυτή είναι μια θλιβερή μέρα για την χώρα μας», δήλωσε ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ. «Η απόφαση για την κατάργηση του DACA δεν είναι απλά λανθασμένη. Είναι ιδιαίτερα βάρβαρο να προσφέρεις στους νέους ανθρώπους το Αμερικανικό Όνειρο, να τους ενθαρρύνεις να βγουν από τις σκιές και να εμπιστευτούν την κυβέρνησή μας και τότε να τους τιμωρείς για αυτό», πρόσθεσε.

«Δηλώνουμε ότι παρότι η Microsoft…ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος, κάνοντας το πιο δίκαιο και πιο ανταγωνιστικό... χρειάζεται να θέσουμε τις ανθρωπιστικές ανάγκες αυτών των 800.000 ανθρώπων στο νομοθετικό καλεντάρι πριν από ένα φορολογικό νομοσχέδιο», ανέφερε ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ με ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι η εταιρεία έχει στις τάξεις της τουλάχιστον 39 «Ονειροπόλους» και θα πληρώσει για την νομική τους εκπροσώπηση για να παραμείνουν στις ΗΠΑ.

«Είμαστε απογοητευμένοι…και καλούμε το Κογκρέσο να δράσει γρήγορα για να βρει μια μόνιμη νομοθετική λύση», δήλωσε εξάλλου εκπρόσωπος της Google.

«Είμαι βαθύτατα αναστατωμένος ότι 800.000 Αμερικανοί, ανάμεσά τους περισσότεροι από 250 εργαζόμενοι της Apple θα βρεθούν πεταγμένοι από την μόνη χώρα που γνωρίζουν ως δική τους», ανέφερε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ.

Τη Δευτέρα, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, αλλά και ο γενικός εισαγγελέας της Πολιτείας, δεσμεύτηκαν να μηνύσουν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην περίπτωση που καταργήσει το συγκεκριμένο μέτρο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP