Κόσμος
Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2006 12:55

Αγωγή κατά Ράμσφελντ ώστε να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου

Αγωγές κατά του αμερικανού πρώην υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, και άλλων αμερικανών αξιωματούχων κατέθεσαν σε γερμανικά δικαστήρια 22 οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζητώντας την παραπομπή τους σε δίκη για εγκλήματα πολέμου.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις, οι κρατούμενοι στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ, αλλά και στο Γκουαντάναμο, υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια με διαταγή του Ράμσφελντ και άλλων αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπους.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις επέλεξαν τη Γερμανία για να καταθέσουν τις αγωγές γιατί το νομικό σύστημα της χώρας επιτρέπει την εκδίκαση στα δικαστήριά της υποθέσεων που αφορούν εγκλήματα πολέμου σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Μεταξύ των οργανώσεων που κατέθεσαν τις αγωγές είναι και το Κέντρο Συνταγματικών Δικαιωμάτων που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Βασικός μάρτυρας στην όλη διαδικασία θα είναι η πρώην διοικητής αμερικανικών φυλακών στο Ιράκ, ταξίαρχος Τζάνις Καρπίνσκι, που υποστηρίζει ότι της "φορτώθηκαν" όλες οι ευθύνες για τα βασανιστήρια στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ, προκειμένου να προστατευθούν άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι.