Υγεία
Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2017 12:05

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το βάρος των γυναικών στην εγκυμοσύνη

Οι διεθνείς υγειονομικοί οργανισμοί συμπεριλαμβανομένου του Institute of Medicine των ΗΠΑ εξέδωσαν νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αύξηση του βάρους στην εγκυμοσύνη, με βάση τον ΔΜΣ της γυναίκας.

Οι διεθνείς υγειονομικοί οργανισμοί συμπεριλαμβανομένου του Institute of Medicine των ΗΠΑ εξέδωσαν νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αύξηση του βάρους στην εγκυμοσύνη, με βάση τον ΔΜΣ της γυναίκας.

Όπως αναφέρουν οι οδηγίες, ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα (kg/m2). Αναλόγως με το πηλίκο, το σωματικό βάρος ταξινομείται ως εξής:

  • Κάτω από 18,5 = λιποβαρές άτομο (επικίνδυνα χαμηλό σωματικό βάρος)
  • Από 18,5 έως 24,9 = φυσιολογικό βάρος
  • Από 25 έως 29,9 = υπέρβαρο άτομο
  • Από 30 και πάνω = παχυσαρκία

Τα όρια της αύξησης του βάρους της γυναίκας που κυοφορεί ένα έμβρυο είναι (για τελειόμηνη κύηση):

  • Αν είναι λιποβαρής: 13 έως 18 κιλά
  • Αν έχει φυσιολογικό βάρος: 11 έως 16 κιλά
  • Αν είναι υπέρβαρη: 7 έως 11 κιλά
  • Αν είναι παχύσαρκη: 5 έως 9 κιλά

Για τις γυναίκες που κυοφορούν δίδυμα, μοιραία συνιστώνται περισσότερα κιλά:

  • Για όσες έχουν φυσιολογικό βάρος: 17 έως 24 κιλά
  • Για όσες είναι υπέρβαρες: 14 έως 23 κιλά
  • Για τις παχύσαρκες: 11 έως 19 κιλά.

Ωστόσο δεν έχουν εκδοθεί οδηγίες για τις λιποβαρείς γυναίκες που κυοφορούν δίδυμα.

Όπως μας εξηγεί ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, οι εγκυμονούσες χρειάζονται μεταξύ 2.200 και 2.900 θερμίδες την ημέρα. Ωστόσο δεν πρέπει να φθάνουν μονομιάς σε αυτές τις θερμίδες, αλλά να αυξάνουν σταδιακά, καθώς μεγαλώνει το μωρό, όσες καταναλώνουν.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κατά το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως δεν θα αυξήσουν τις θερμίδες που τρώνε. Το δεύτερο όμως θα τρώνε κατά μέσον όρο 340 θερμίδες περισσότερες την ημέρα και το τρίτο τρίμηνο, όταν πια η σωματική ανάπτυξη του μωρού είναι ραγδαία, θα τρώνε 450 θερμίδες περισσότερες την ημέρα.

Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί δεν είναι απόλυτοι, αφού και πάλι εξαρτώνται από τον ΔΜΣ της γυναίκας πριν μείνει έγκυος και τις ποσότητες της τροφής που συνήθιζε να τρώει.

Οι πρόσθετες θερμίδες πρέπει να προέρχονται από θρεπτικά τρόφιμα, όπως οι άπαχες πρωτεΐνες (π.χ. ψάρια, πουλερικά, άπαχο κρέας), τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φρούτα και τα λαχανικά. Θα πρέπει να αποφεύγουν τρόφιμα με πολλά λιπαρά, αλάτι ή/και ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά με ζάχαρη, τα γλυκά, τα τηγανητά, τα πρόχειρα φαγητά, τα αλμυρά σνακ κ.λπ.

Επιπλέον, αν θέλουν να διατηρήσουν υπό έλεγχο την αύξηση του σωματικού τους βάρους και με την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσει ο μαιευτήρας τους, μπορούν να φροντίσουν να είναι δραστήριες.

Τέλος, όπως επισημαίνει ο Δρ. Βασιλόπουλος οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τις υγιείς εγκύους με ομαλή εγκυμοσύνη, δίχως επιπλοκές και δυνητικούς κινδύνους, συνιστούν 30 λεπτά ήπιας άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Για παράδειγμα το περπάτημα και το κολύμπι είναι δύο από τις καλύτερες επιλογές, ενώ πιο πολύπλοκες ή έντονες ασκήσεις συνιστώνται μόνον σε όσες συνήθιζαν να γυμνάζονται συστηματικά επί πολύ καιρό πριν τη σύλληψη.