«Εάν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν αρχίσει με θυελλώδη τρόπο, τότε ρίξτε την ευθύνη στον Γιάνη Βαρουφάκη» προτρέπει τους αναγνώστες της The Wall Street Journal ο αρθρογράφος Σίμον Νιξον.
«Εάν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν αρχίσει με θυελλώδη τρόπο, τότε ρίξτε την ευθύνη στον Γιάνη Βαρουφάκη» προτρέπει τους αναγνώστες της The Wall Street Journal ο αρθρογράφος Σίμον Νιξον.
Ο ίδιος θεωρεί ότι αρκετοί υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έλαβαν μαθήματα από τον πρώην Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική κρίση του α’ εξαμήνου του 2015.
Κατά τον Νίξον, ο Βαρουφάκης έχει γίνει «ήρωας» για πολλούς πολιτικούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Για τους Αριστερούς, είναι ο ηγέτης της παγκόσμιας αντίστασης ενάντια στη λιτότητα, ενώ για τους δεξιούς ευρωσκεπτικιστές, είναι αυτός που οραματίζεται την καταστροφή του ευρώ» εξηγεί, αναλυτικά.
Επιχειρώντας να συγκρίνει τις δύο διαπραγματευτικές διαδικασίες -αυτή του Brexit και αυτή της ελληνικής κρίσης- ο αρθρογράφος της The Wall Street Journal παραδέχεται ότι «πράγματι, αντλούνται μαθήματα για το Λονδίνο από την Ελλάδα, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να εξαχθούν τα λάθος διδάγματα».
Τις προηγούμενες ημέρες, η βρετανική κυβέρνηση δημοσίευσε μία σειρά προτάσεων για την επόμενη ημέρα, προκειμένου να καταδείξει την εποικοδομητική στάση του Λονδίνου στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, όπως παρατηρεί ο Νίξον, πολλές από αυτές τις προτάσεις είναι τόσο «ξεφτισμένες» όσο ήταν και οι αντίστοιχες του κ. Βαρουφάκη το 2015.
«Το πραγματικό δίδαγμα για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η ανάγκη να προχωράει σε νηφάλιες αξιολογήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων και να προετοιμάζει την κοινή γνώμη για την αναπόφευκτη αλλαγή των εμπορικών και οικονομικών συνεργασιών» υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων.
Σε διαφορετική περίπτωση, σπεύδει να προειδοποιήσει, «θα εγκλωβιστεί σε θέσεις, από τις οποίες αργότερα δεν θα μπορεί να δραπετεύσει». «Η βρετανική κυβέρνηση έχει ακόμη χρόνο -αλλά όχι πάρα πολύ- προκειμένου να αποφύγει τα λάθη του κ. Βαρουβάκη» καταλήγει, στο ίδιο πλαίσιο, ο αρθρογράφος της The Wall Street Journal.
naftemporiki.gr