Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ ανοίγουν εντός των επόμενων ωρών τη διαδικασία μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας στη χώρα, παρουσιάζοντας τις λεπτομέρειές της στις εργοδοτικές ενώσεις, στα συνδικάτα και στη συνέχεια στους Γάλλους πολίτες.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ ανοίγουν εντός των επόμενων ωρών τη διαδικασία μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας στη χώρα, παρουσιάζοντας τις λεπτομέρειές της στις εργοδοτικές ενώσεις, στα συνδικάτα και στη συνέχεια στους Γάλλους πολίτες.
Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους έχει δεσμευθεί για μια «επανάσταση» που θα απελευθερώσει την απασχόληση στη Γαλλία, διευκολύνοντας τόσο τις προσλήψεις όσο και τις απολύσεις.
Την ώρα που η δημοτικότητα του κ. Μακρόν εμφανίζει σοβαρή πτώση, διαμαρτυρίες κατά του σχεδίου της κυβέρνησης Φιλίπ αναμένονται από τα συνδικάτα εντός του Σεπτεμβρίου.
Διχασμένα τα συνδικάτα
Τα κυρίως σοσιαλδημοκρατικά συνδικάτα FO και CFDT, πάντως, εμφανίζονται να μην επιθυμούν ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση, ενώ επικεφαλής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων αναμένεται να τεθεί η αριστερή συνομοσπονδία CGT και πολιτικά ο αρχηγός της αριστερής «Ανυπότακτης Γαλλίας» Ζαν-Λουκ Μελανσόν.
Στη Γαλλία η ανεργία αγγίζει το 9,5%, ποσοστό διπλάσιο των υπόλοιπων μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομικών και ο κ. Μακρόν έχει δεσμευθεί να το μειώσει στο 7% μέχρι τη λήξη της θητείας του, το 2022.
Ο εργατικός κώδικας της χώρας εκτείνεται σε 3.000 σελίδες και θεωρείται από πολλούς γραφειοκρατικός και ανασταλτικός παράγοντας για την απασχόληση.
Το πακέτο 60 μέτρων, το οποίο εκτίθεται σε κείμενο 150 σελίδων, έχει συνταχθεί από την υπουργό Εργασίας Μουριέλ Πενικό και θα παρουσιαστεί από το πρωθυπουργό της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ εντός των επόμενων ωρών.
Μεταξύ των μεγαλύτερων μεταρρυθμίσεων θα βρίσκεται η παροχή στις επιχειρήσεις μεγαλύτερης δυνατότητας για ευελιξία στον καθορισμό των μισθών και των εργασιακών όρων. Οι βασικές διαπραγματεύσεις με τα σωματεία θα γίνεται σε επίπεδο επιχείρησης και όχι σε πανεθνικό επίπεδο.
Επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους θα μπορούν να διαπραγματεύονται με εκπροσώπους των εργαζομένων, ακόμη και αν αυτοί δεν συνδέονται με τα πανεθνικά συνδικάτα, ενώ γίνεται ακόμη λόγος για «εξορθολογισμό» του θεσμού των συμβουλίων εργαζομένων στις μεγάλες επιχειρήσεις.
«Αγκάθι» οι απολύσεις
Ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα για τη γαλλική κυβέρνηση είναι η διευκόλυνση των απολύσεων. Αναμένεται να τεθεί ανώτατο όριο στην ατομική αποζημίωση, ωστόσο αυτό θα είναι υψηλότερο απ' όσο είχε προταθεί αρχικά.
Ο κεντρώος πρόεδρος της Γαλλίας έχει ήδη λάβει έγκριση από το κοινοβούλιο να «περάσει» τη μεταρρύθμιση μέσω προεδρικού διατάγματος, ενώ έχει αναπτύξει θετικές σχέσεις με τα δύο από τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας.
Ο ίδιος, πάντως, σημειώνει ότι αναμένει πολύμηνη αντίσταση στις μεταρρυθμιστικές του προτάσεις.
«Οι μεταρρυθμίσεις μας στην αγορά εργασίας σημαίνουν έναν βαθύ μετασχηματισμό και, όπως υποσχέθηκα, πρέπει να είναι φιλόδοξες και αποτελεσματικές ώστε να επιτυγχάνουν τον στόχο της μείωσης της ανεργίας», ανέφερε την Τετάρτη ο κ. Μακρόν, μιλώντας στο γαλλικό περιοδικό Le Point.
naftemporiki.gr