Πολιτιστικά
Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2017 21:06

Φεστιβάλ Βενετίας: Η 74η Μόστρα άνοιξε τις πύλες της

Το επιστημονικής φαντασίας κωμικό δράμα του Αλεξάντερ Πέιν, «Downsizing», άνοιξε το 74ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, που φέτος φιλοξενεί πολυαναμενόμενες ταινίες γνωστών δημιουργών όπως οι Ντάρεν Αρονόφσκι, Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, Τζορτζ Κλούνεϊ και Αμπντελατίφ Κεσίς, καθώς και λαμπερές συμμετοχές στο δεκαήμερο πρόγραμμα του.

Το επιστημονικής φαντασίας κωμικό δράμα του Αλεξάντερ Πέιν, «Downsizing», άνοιξε το 74ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, που φέτος φιλοξενεί πολυαναμενόμενες ταινίες γνωστών δημιουργών όπως οι Ντάρεν Αρονόφσκι, Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, Τζορτζ Κλούνεϊ και Αμπντελατίφ Κεσίς, καθώς και λαμπερές συμμετοχές στο δεκαήμερο πρόγραμμα του.

Το «Downsizing», του ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Πέιν, με πρωταγωνιστές τον Ματ Ντέιμον και την Κρίστεν Γουίγκ, αφηγείται την ιστορία του εργοθεραπευτή Πολ Σάφρανεκ και της συζύγου του, Όντρι, που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα οικονομικά και αποφασίζουν να συρρικνωθούν και να γίνουν μέλη μιας εύπορης «μικρής κοινότητας», η οποία όμως μετατρέπεται σε μια εκδοχή (σε σμίκρυνση) της σημερινής κοινωνίας, με οικονομικές ανισότητες και διαφθορά.

Ο Ματ Ντέιμον ανέφερε πως οι ταινίες είναι το καλύτερο όχημα που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν οι μεν τους δε, προσθέτοντας ότι, κατά βάθος το «Downsizing» είναι μια αισιόδοξη εκδοχή. «Στο τέλος, υπάρχει μια αίσθηση ότι το βιώνουμε όλοι μαζί αυτό… Νομίζω ότι είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα σε έναν πολύ διχασμένο κόσμο», είπε ο 46χρονος ηθοποιός στους δημοσιογράφους.

Μολονότι η δράση της ταινίας τοποθετείται στην Αμερική, ο Πέιν έχει συμπεριλάβει χαρακτήρες απ’ όλον τον κόσμο για να δείξει πως ένα φαινόμενο σαν αυτό «θα προκαλούσε αναταράξεις σε όλον τον κόσμο», όπως είπε ο ίδιος.

Ελληνικό χρώμα

Από ελληνικής πλευράς, παγκόσμια πρεμιέρα στην 74η Μόστρα θα κάνει η «8η Ήπειρος», η τρίτη μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη που θα προβληθεί στις ειδικές προβολές του τμήματος των «Οριζόντων». Ο Έλληνας σκηνοθέτης έχει διπλή παρουσία στη φετινή διοργάνωση, καθώς είναι και μέλος της κριτικής επιτροπής «Lion of the Future» που θα βραβεύσει την καλύτερη ταινία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη από όλα τα διαγωνιστικά προγράμματα.

 

Στο τμήμα των «Οριζόντων», το ελληνικό ενδιαφέρον έλκει και μια ακόμη μικρού μήκους ταινία, το «Astrometal» του Ευθύμη Κόζεμουντ Σανίδη, με τους Μιχάλη Σαράντη, Θάλεια Παπακώστα και Γιάννη Νιάρρο. Στο διαγωνιστικό τμήμα «Lion of the future», παγκόσμια πρεμιέρα θα κάνει και το «The Gulf», η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Εμρέ Γιεκσάν, που είναι μια συμπαραγωγή Τουρκίας, Γερμανίας και Ελλάδας.

Στη διεκδίκηση του Χρυσού Λέοντα

Τον Χρυσό Λέοντα, το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης, διεκδικούν συνολικά 21 ταινίες. Ανάμεσά τους βρίσκονται το «mother!»  -το ψυχολογικό θρίλερ του Ντάρεν Αρονόφσκι με τους Τζένιφερ Λόρενς, Χαβιέ Μπαρδέμ και Μισέλ Φάιφερ, η μαύρη κωμωδία του Τζορτζ Κλούνεϊ «Suburbicon» σε σενάριο των αδερφών Κοέν, το «The Shape of Water» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο αλλά και το «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri» του Μάρτιν ΜακΝτόνα, με πρωταγωνίστρια την - ήδη φαβορί για βραβείο ερμηνείας - Φράνσις Μακ Ντόρμαντ.

Στο επίσημο διαγωνιστικό της Βενετίας θα κάνει την πρεμιέρα του και το «Human Flow», το νέο ντοκιμαντέρ του Κινέζου ακτιβιστή καλλιτέχνη Αϊ Γουέι Γουέι για την παγκόσμια προσφυγική κρίση, έτσι όπως την αποτύπωσε ο φακός του σε 23 χώρες κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Φόρος τιμής

Το 74ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας θα βραβεύσει με τιμητικό Χρυσό Λέοντα για το σύνολο της καριέρας τους, τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και την Τζέιν Φόντα. Η απονομή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Palazzo del Cinema, ενώ θα ακολουθήσει σε παγκόσμια πρώτη η προβολή της νέας τους ταινίας, «Our souls at night», σε σκηνοθεσία Ριτές Μπάτρα και παραγωγή του Netflix. O Mάικλ Τζάκσον θα είναι, επίσης, ένα από τα «πρόσωπα» της φετινής διοργάνωσης, αφού θα προβληθεί μια αναπαραγωγή σε 3D του «Θρίλερ» καθώς και ένα ντοκιμαντέρ του Τζέρι Κράμερ με τα παρασκήνια από τη δημιουργία του άλμπουμ, με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων από την κυκλοφορία του.

naftemporiki.gr