Κοινωνία
Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2017 08:55

Μάχη με τις φλόγες στη Ζάκυνθο

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Ζάκυνθο, προκειμένου να οριοθετήσουν την πυρκαγιά έξω από χωριό Μαριές. Η νύχτα στις Μαριές ήταν δύσκολη, καθώς το χωριό βρέθηκε για δεύτερη συνεχόμενη βραδιά σε πύρινο κλοιό.

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Ζάκυνθο, προκειμένου να οριοθετήσουν την πυρκαγιά έξω από χωριό Μαριές.

Η νύχτα στις Μαριές ήταν δύσκολη, καθώς το χωριό βρέθηκε για δεύτερη συνεχόμενη βραδιά σε πύρινο κλοιό. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα η πυρκαγιά έκαψε σπίτι που βρισκόταν λίγο έξω από το χωριό, μέσα στο δάσος.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην περιοχή επιχειρούν πέντε αεροπλάνα Καναντέρ, τέσσερα ελικόπτερα, τρεις μπουλντόζες του στρατού, καθώς και 150 πυροσβέστες με 53 οχήματα.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τις οποίες επικαλείται το Πρακτορείο, τόνιζαν ότι ενισχύονται οι υποψίες για εμπρησμούς, καθώς ενώ η πυρκαγιά είχε αναχαιτιστεί βόρεια του χωριού Μαριές, ξαφνικά υπήρξαν τρεις εστίες ανατολικά.

Στη διάρκεια της ημέρας οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα ενισχυθούν με 60 πυροσβέστες και 15 οχήματα. Στο νησί βρίσκεται ήδη κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, το οποίο ερευνά κάθε ενδεχόμενο για τα αίτια που προκάλεσαν αυτόν τον ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό πυρκαγιών, ενώ έχει μεταβεί και ισχυρή αστυνομική δύναμη, προκειμένου να συνδράμει τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και ιδιαίτερα το προανακριτικό έργο.

Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για Ζάκυνθο: Δεν μπορεί να είναι τυχαίες οι νέες εστίες

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης επισήμανε ότι στη διάρκεια της νύχτας «οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τα πύρινα μέτωπα προσπαθώντας να τα κρατήσουν μακριά, κυρίως από τις κατοικημένες περιοχές, να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές».

Όπως είπε, την ώρα που «προσπαθούσαν να ελέγξουν τις ήδη υπάρχουσες πυρκαγιές, προέκυπταν νέες εστίες και αυτό έκανε ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων». «Δεν μπορεί να είναι τυχαίο όλο αυτό» επεσήμανε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, συμπληρώνοντας ότι «οι άνθρωποι που ήταν επάνω στα ελικόπτερα, εντόπισαν άτομα που προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά σε άλλα σημεία».

«Το βράδυ, ενώ η πυρκαγιά είχε αναχαιτιστεί προς τα ανατολικά, ύστερα από τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν το πιο δύσκολο μέτωπο, προκειμένου να μην προχωρήσει στο εσωτερικό του νησιού, τρεις νέες εστίες ξεπήδησαν και δημιούργησαν, στο πιο επικίνδυνο σημείο, νέο μέτωπο πυρκαγιάς» ανέφερε ο κ. Καπάκης για να συμπληρώσει: «Ακόμη και την ώρα που δινόταν η μάχη μες το χωριό, προκειμένου να σωθούν τα σπίτια, άλλες εστίες πυρκαγιάς προέκυπταν πιο πέρα. Αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι συνηθισμένο, είναι πρωτόγνωρο».

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει και σήμερα πολύ υψηλός σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος (δείκτης 4) για τους νομούς Αττικής, Εύβοιας, Κορινθίας και Αργολίδας, ενώ υψηλός (δείκτης 3) για τους νομούς Έβρου, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αχαΐας Αρκαδίας, Ηλείας, Μεσσηνίας, καθώς και για τα νησιά Σκύρος, Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ψαρά, Σάμος, Ικαρία, Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τα Επτάνησα.  

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ