Κόσμος
Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2006 17:59

«Οι πρόεδροι του Λιβάνου και της Συρίας πίσω από τη δολοφονία Χαρίρι»

Ο Πρόεδρος του Λιβάνου απορρίπτει το σχέδιο του ΟΗΕ να δικάσει τους υπόπτους για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Ραφίκ Χαρίρι, με το αιτιολογικό ότι είναι αντισυνταγματικό.

Σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Εμίλ Λαχούντ εκφράζει την άποψη ότι «η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν είναι δεσμευτική για το κράτος του Λιβάνου». Ο Πρόεδρος επικαλείται την παραίτηση πέντε Σιϊτών υπουργών και ενός Χριστιανού για να αποδείξει ότι η κυβέρνηση δεν αντιπροσωπεύει πλέον όλες τις θρησκευτικές κοινότητες της χώρας, ως ορίζει το Σύνταγμα.

Ο Αλ Σάντικ, αποστάτης των συριακών Ενόπλων Δυνάμεων, έχει κατηγορήσει ευθέως τους Προέδρους του Λιβάνου και της Συρίας για τη δολοφονία του Χαρίρι.

«Ο Μπασάρ αλ Ασαντ και ο Εμίλ Λαχούντ έδωσαν τις εντολές για τη δολοφονία του Χαρίρι. Αυτοί που τον σκότωσαν βρίσκονται είτε στη φυλακή, είτε στη Συρία, όμως αυτοί που έδωσαν την εντολή είναι ο Αλ Ασαντ και ο Εμίλ Λαχούντ. Κανένας Σύρος ή Λιβανέζος αξιωματικός δεν θα μπορούσε να το έχει κάνει», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Al-Jazzera. Ο ίδιος υποστήριξε ακόμα ότι το παγιδευμένο αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη δολοφονία του Χαρίρι, στις 14 Φεβρουαρίου 2005, είχε ετοιμαστεί σε καταυλισμό κοντά στη Δαμασκό.

ΑSSOCIATED PRESS, REUTERS