«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ εφάρμοσε αυτό που επιτρέπει το σύνταγμα και το κοινοτικό δίκαιο», τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε ερώτηση των αρχηγών του ΚΚΕ και του Συνασπισμού για το θέμα των συμβασιούχων. Η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια επίλυσης του προβλήματος, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι κάθε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα γίνει σεβαστή.
«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ εφάρμοσε αυτό που επιτρέπει το σύνταγμα και το κοινοτικό Δίκαιο», τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε ερώτηση των αρχηγών του ΚΚΕ και του Συνασπισμού και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ντίνου Ρόβλια, για το θέμα των συμβασιούχων.
Η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια επίλυσης του προβλήματος, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι κάθε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα γίνει σεβαστή.
«Μεριμνήσαμε για όσους δεν κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Σε όλους αυτούς παρέχεται ενισχυμένη μοριοδότηση κάθε φορά που λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, «το πρόβλημα των συμβασιούχων έχει βαθιές ρίζες, ενώ διαιωνίστηκε και διογκώθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για να συντηρούν το πελατειακό σύστημα». «Είναι πρόκληση να διαστρεβλώνουν την αλήθεια αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας την απαίτηση για μαζικές προσλήψεις άκρατο καιροσκοπισμό και λαϊκισμό.
Όπως είπε, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπάρξει παραβίαση του Συντάγματος με αυτόματες μεταβολές συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, ενώ τόνισε πως η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να γίνει δεκτή, γιατί είναι αντισυνταγματική.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας, υπενθύμισε την προεκλογική υπόσχεση του κ. Καραμανλή για 250.000 συμβασιούχους, καλώντας όλα τα κόμματα να στηρίξουν τη σχετική τροπολογία του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ρόβλιας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι οι υποσχέσεις του έγιναν απολύσεις, σημειώνοντας επίσης πως επί ΝΔ, υπήρξαν 126 χιλιάδες νέοι συμβασιούχοι.
Η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ζήτησε τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ακόμα κι αν χρειαστεί αλλαγή του Συντάγματος. «Παίρνουμε ως αφετηρία κύριε Πρωθυπουργέ, την υπόσχεση που είχατε δώσει ως ΝΔ και προσωπικά ο ίδιος προεκλογικά. Τα οποιαδήποτε δημοσιονομικά ή νομικά εμπόδια τα γνωρίζατε. Τη συνταγματική ρύθμιση που εμείς δεν την ψηφίσαμε, επίσης τη γνωρίζατε. Επομένως υποσχεθήκατε - και εμείς ξεκινάμε από τη θέση ότι τουλάχιστον οφείλατε να είχατε μελετήσει ολοκληρωμένα το θέμα. Και αυτή η υπόσχεσή σας να ήταν μετρημένη προεκλογικά», παρατήρησε η κ. Παπαρήγα απευθυνόμενη στον κ. Καραμανλή.
Νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, που μεταξύ άλλων χαρακτήρισε την ηγεσία του Αρείου Πάγου «κλαδική της Νέας Δημοκρατίας». Είναι «τόσο ακραία η πολιτική σας, που έχει στοιχεία πολιτειακής εκτροπής», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «κλίνη του Προκρούστη» το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, διότι -όπως είπε- «έθεσε αυθαίρετους χρονικούς περιορισμούς».
Στη δευτερολογία του ο κ. Καραμανλής είπε ότι η υπερπληθώρα και το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού αποτελούν βαριά κληρονομιά του παρελθόντος. Το κράτος δεν μπορεί να γίνει εργοδότης όλων των Ελλήνων, τόνισε χαρακτηριστικά.