Mag
Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017 21:12

Κύπρος: Τα «ορφανά» γαϊδουράκια της Καρπασίας

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών μαγνητίζουν τα «ορφανά», άγρια γαϊδουράκια της Καρπασίας, στην κατεχόμενη Κύπρο.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών μαγνητίζουν τα «ορφανά», άγρια γαϊδουράκια της Καρπασίας, στην κατεχόμενη Κύπρο.

Όταν οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες των γαϊδουριών αναγκάστηκαν να φύγουν κατά την τουρκική εισβολή του 1974, τα ζώα αυτά αφέθηκαν στην ύπαιθρο.

Πλέον, ο πληθυσμός τους, σύμφωνα με ειδικούς που επικαλείται το Euronews, ανέρχεται σε περίπου 2.000, με τους προσκυνητές οι οποίοι σπεύδουν στην περιοχή για να επισκεφθούν το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, να ταΐζουν τα «ορφανά» γαϊδούρια.

«Είναι πολύ χαριτωμένα και φιλικά ζώα και έχουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία στο νησί, πρέπει να χρησιμοποιούνται στον τουρισμό», σχολίασε στο Euronews ο βιολόγος Τουγκμπέρκ Εμιρζέιντ

Πάντως, αρκετοί κάτοικοι της περιοχής -στη χερσόνησο της Καρπασίας- διαμαρτύρονται, καταλογίζοντας στα γαϊδουράκια ότι τους καταστρέφουν τις καλλιέργειες και προκαλούν τροχαία ατυχήματα.

Η Καρπασία είναι η μεγάλη χερσόνησος στο βορειοανατολικό άκρο της Κύπρου που απολήγει στο ακρωτήριο του Αποστόλου Ανδρέα, το οποίο οφείλει το όνομα του στη παράδοση που λέει ότι αποβιβάστηκε εκεί.

Σε βραχώδη έκταση στα νότια του ακρωτηρίου χτίστηκε το 1867 η μονή του Αποστόλου Ανδρέα.

Η περιοχή του Ακρωτηρίου θεωρείται σημαντικός τόπος ξεκούρασης για τα μεταναστευτικά πουλιά, κυρίως για υδρόβια και αρπακτικά.

Στη χερσόνησο της Καρπασίας υπήρχαν κατά την αρχαιότητα δύο λιμένες, ένας βόρεια απέναντι από τη Σαρπηδόνα της Κιλικίας και ένας δεύτερος στη νότια ακτή.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Euronews, Wikipedia