Ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος της Ε.Ε., Ολι Ρεν, ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τις συστάσεις της για την Τουρκία στις 6 Δεκεμβρίου, αν μέχρι τότε η Αγκυρα δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε.. Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλοσόσκι, ο φινλανδός Επίτροπος ανέφερε ότι η Επιτροπή συμφωνεί με τη θέση της φινλανδικής προεδρίας να ληφθούν οι αποφάσεις για την Τουρκία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στις 11 Δεκεμβρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/11/20/1267509.htm , επισημαίνοντας παράλληλα πως «δεν χρειάζεται μια ακόμη Σύνοδος Κορυφής με θέμα την Τουρκία, όπως έγινε το 2004 και το 2005».
Η συνεδρίαση της Επιτροπής στις 6 Δεκεμβρίου είναι η τελευταία πριν από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 11 Δεκεμβρίου.
Ευρωπαϊκή πορεία ΠΓΔΜ
Στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Ρεν με τον υπουργο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλοσόσκι, βρέθηκε όπως ήταν φυσικά η ευρωπαϊκή πορεία και προοπτικής της βαλκανικής χώρας.
Όπως είπε ο Επίτροπος αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, οι μεταρρυθμίσεις στην ΠΓΔΜ συνεχίστηκαν το 2006, σημειώνοντας ωστόσο κάποια επιβράδυνση η οποία οφείλεται εν μέρει στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Ο κ. Ρεν υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να δοθεί με αποφασιστικότητα από την πλευρά της ΠΓΔΜ, μια νέα ώθηση στη μεταρρυθμιστική διαδικασία με ιδιαίτερη έμφαση στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Κατά τη συναντηση συζητήθηκε επίσης το θέμα της διευκόλυνσης στις θεωρήσεις διαβατηρίων για τους πολίτες της ΠΓΔΜ που επιθυμούν να επισκεφθούν χώρες μέλη της ΕΕ.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ εξέφρασε τη δέσμευση της νέας κυβέρνηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της εκπλήρωσης των πολιτικών και οικονομικών κριτηρίων.
Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. του Δεκεμβρίου του 2005 είχε αποφασίσει να χορηγήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στην ΠΓΔΜ, χωρίς όμως να προσδιορίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Πηγή ΑΠΕ