Πολιτική
Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2001 19:22

Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μακροχρόνια ανέργων

Με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκου Φαρμάκη, ορίστηκαν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της διάταξης του εργασιακού νόμου που αφορά στη διευκόλυνση της συνταξιοδότησης των μακροχρόνια ανέργων.

Σύμφωνα με την απόφαση, ελάχιστη προϋπόθεση για την ένταξη στο μέτρο είναι ο μακροχρόνια άνεργος να χρειάζεται να συμπληρώσει 1.500 ημερομίσθια, προκειμένου να θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ και τους φορείς επικουρικής ασφάλισης.

Οι άνδρες πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους και οι γυναίκες το 55ο, ενώ για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα το όριο ηλικίας μειώνεται στο 55ο έτος για τους άνδρες και στο 50ο για τις γυναίκες. Ο άνεργος πρέπει να έχει εγγραφεί στα αρχεία του ΟΑΕΔ τουλάχιστον για 12 συνεχείς μήνες. Η διάρκεια της προαιρετικής ασφάλισης είναι 5 χρόνια, ενώ αναστέλλεται εφόσον ο δικαιούχος επανενταχθεί στην αγορά εργασίας και ασφαλιστεί.

Επίσης σε εφαρμογή τίθεται και το άρθρο του εργασιακού νόμου που αφορά στην έκπτωση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών. Η έκπτωση αφορά στις εργοδοτικές εισφορές για εργαζόμενους με μισθούς μέχρι 200.000 δρχ.

Για να επωφεληθούν ωστόσο οι επιχειρήσεις πρέπει να καταβάλλουν το δεκαχίλιαρο στους χαμηλόμισθους.