Κόσμος
Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2006 19:29

Κίσινγκερ: Δεν είναι εφικτή μια στρατιωτική νίκη στο Ιράκ

Ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως είναι εφικτή μία στρατιωτική νίκη στο Ιράκ.

Μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΒΒC, ο κ. Κίσινγκερ δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως ο στρατός μπορεί να εξασφαλίσει την διεύρυνση της εξουσίας της ιρακινής κυβέρνησης σε ολόκληρη τη χώρα και να θέσει την εμφύλια βία υπό έλεγχο, μέσα σε λογικά χρονικά πλαίσια.

Ομως, ο κ. Κίσινγκερ προειδοποίησε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μία άμεση απόσυρση των συμμαχικών στρατευμάτων από τη χώρα, ενώ πρόσθεσε ότι μία διεθνής διάσκεψη θα μπορούσε να χαράξει μια νέα πορεία για το Ιράκ.

Στη διάσκεψη αυτή, όπως τόνισε ο κ. Κίσσινγκερ, θα μπορούσαν να συμμετάσχουν τα μόνιμα μέλη του Σ.Α., τα γειτονικά προς το Ιράκ κράτη και άλλες περιφερειακές δυνάμεις που επηρεάζονται από την τελική έκβαση του ζητήματος.

Σε χθεσινή συνέντευξή του, ο εντολοδόχος ηγέτης της πλειοψηφίας στην αμερικανική Βουλή, Δημοκρατικός βουλευτής Στ. Χόγιερ, παρατήρησε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλους στρατιώτες για να στείλουν στο Ιράκ και τόνισε ότι ο στόχος των ΗΠΑ, που ήταν η απομάκρυνση του Σαντάμ από την εξουσία, έχει ήδη επιτευχθεί, ενώ δημιουργήθηκε το περιβάλλον στο οποίο θα μπορούσε να εδραιωθεί η δημοκρατία.