Κόσμος
Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017 19:27

Βrexit: Η Βρετανία προτείνει προσωρινή τελωνειακή ένωση

Να ανεβάσει ταχύτητα στις διαπραγματεύσεις για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη μελλοντική σχέση της με το μπλοκ επιχειρεί η Βρετανία. Επί τάπητος έθεσε χθες πρόταση για μία μεταβατική περίοδο, η οποία θα περιλαμβάνει προσωρινή τελωνειακή ένωση, ενώ έδωσε μία πρώτη εικόνα και για τη σχέση που θα επιδιώξει στη συνέχεια.

Από την έντυπη έκδοση 

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Να ανεβάσει ταχύτητα στις διαπραγματεύσεις για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη μελλοντική σχέση της με το μπλοκ επιχειρεί η Βρετανία. Επί τάπητος έθεσε χθες πρόταση για μία μεταβατική περίοδο, η οποία θα περιλαμβάνει προσωρινή τελωνειακή ένωση, ενώ έδωσε μία πρώτη εικόνα και για τη σχέση που θα επιδιώξει στη συνέχεια.

Οι Βρυξέλλες εμφανίζονται άκρως επιφυλακτικές, επισημαίνοντας ότι θα εξετάσουν τις προτάσεις, αλλά επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση τους ότι προέχει η συμφωνία για τον περίφημο «λογαριασμό» του Brexit και τα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης. Υπήρξαν δε και εντονότερες αντιδράσεις, με πλέον χαρακτηριστική αυτή του Γκι Φερχόφσταντ, που έκανε λόγο για «φαντασιώσεις».

Ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός, Ντέιβιντ Ντέιβις, ανακοίνωσε ότι η βρετανική πλευρά επιθυμεί μία τελωνειακή ένωση χωρίς δασμούς και με περιορισμένη γραφειοκρατία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για περίοδο έως και δύο ετών μετά την έξοδο, η οποία έχει προγραμματιστεί για το 2019.

«Μία μεταβατική συμφωνία για ένα ή δύο χρόνια είναι απολύτως αναγκαία. Αυτή θα θέλαμε να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στα όσα ισχύουν σήμερα» δήλωσε στο BBC ο Ντέιβις.

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν δεκτές με ανακούφιση από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, που έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι ένα «σκληρό Brexit» θα καταφέρει καίριο πλήγμα στο χρηματοοικονομικό κέντρο του Σίτι, θα συρρικνώσει το εμπόριο και θα επιδεινώσει αισθητά τις ευρύτερες οικονομικές προοπτικές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσόρισε την απόφαση του Λονδίνου να δώσει μία πιο σαφή εικόνα της θέσης του, κάνοντας λόγο για «ένα θετικό πρώτο βήμα». Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ουσιαστική διαβούλευση γι’ αυτά τα ζητήματα θα γίνει αφού έχουν λυθεί άλλα πιο επιτακτικά θέματα.

«Σημειώνουμε το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για μία περίοδο προσαρμογής και την προτίμησή του για τη μελλοντική σχέση, αλλά δεν θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα παρά όταν θα έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο ως προς τους όρους μίας συντεταγμένης αποχώρησης» δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όσο για τη μελλοντική σχέση, αυτή θα αποσαφηνιστεί «όταν η Βρετανία θα είναι πια τρίτη χώρα». Θύμισε δε τη θέση των 27 κρατών-μελών, που έχουν θέσει κατά προτεραιότητα τα ακόλουθα ζητήματα προς διαπραγμάτευση: τα μελλοντικά δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, την οικονομική διευθέτηση του διαζυγίου και το θέμα του καθεστώτος των ιρλανδικών συνόρων.

Τη θέση της Ε.Ε. θέλησε να συνοψίσει και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ. «Όσο πιο γρήγορα το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ε.Ε. των 27 συμφωνήσουν για τους πολίτες, την οικονομική διευθέτηση και την Ιρλανδία, τόσο γρηγορότερα μπορούμε να συζητήσουμε τελωνεία και μελλοντική σχέση» έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter. O Γάλλος επίτροπος έχει επανειλημμένα διαμηνύσει ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν εμπορικές συναλλαγές «άνευ περιορισμών» εκτός της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης.

Αρκετά δηκτικός ήταν από την πλευρά του ο συντονιστής του Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit. «Το να είναι κανείς ταυτόχρονα μέσα και έξω από την τελωνειακή ένωση και τα “αόρατα σύνορα” είναι μια φαντασίωση. Πρώτα πρέπει να εξασφαλισθούν τα δικαιώματα των πολιτών και η οικονομική διευθέτηση» έγραψε στο Twitter ο Γκι Φέρχοφσταντ.

Διαπραγματεύσεις

Η έναρξη του νέου γύρου διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες είναι προγραμματισμένη για το τέλος του Αυγούστου και πολλοί στη Βρετανία φοβούνταν ότι έως τότε δεν θα έχουν ξεπεραστεί οι διαφωνίες στους κόλπους της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι για το είδος του Brexit που θα επιδιωχθεί. Η πρωθυπουργός είχε υιοθετήσει το μότο «καθόλου συμφωνία είναι καλύτερη από μία κακή συμφωνία», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν οι Βρυξέλλες επιμείνουν σε υψηλό «λογαριασμό». Είχε επίσης καταστήσει σαφές ότι για την ίδια προέχει η δέσμευση για περιορισμό της μετανάστευσης και όχι η πρόσβαση στην ενιαία εσωτερική αγορά. Μετά τις εκλογές, ωστόσο, οι οποίες αποδείχθηκαν «χαστούκι» για τις φιλοδοξίες της Μέι, αρκετά κυβερνητικά στελέχη φαίνεται να αναθεωρούν.

Ο λογαριασμός

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει πρώτα από όλα να καθοριστεί ο λογαριασμός του… διαζυγίου, ο οποίος σύμφωνα με διάφορους υπολογισμούς, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα μπορούσε να κυμαίνεται από 40 έως και 100 δισ. ευρώ. Τι περιλαμβάνει όμως αυτός;

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι οφειλές της Βρετανίας προς την κοινότητα, πριν αποχωρήσει, είναι οι ακόλουθες:

1) Εκκρεμείς υποχρεώσεις από προηγούμενους προϋπολογισμούς της Ε.Ε., αλλά και τους προϋπολογισμούς έως το 2019.

2) Δεσμεύσεις τις οποίες έχει υπογράψει το Λονδίνο και αφορούν την περίοδο έως και την εκπνοή του επταετούς οικονομικού προγράμματος, το 2020.

3) Συντάξεις για αξιωματούχους της στην Ε.Ε.

4) Έκτακτες υποχρεώσεις για την κάλυψη πιστωτικών κινδύνων, όπως για παράδειγμα μία πιθανή στάση πληρωμής χώρας επί δανείου της Ε.Ε.

5) Κόστη άμεσα συνδεόμενα με τη διαδικασία υποχώρησης, όπως είναι το κόστος μετεγκατάστασης των δύο κοινοτικών οργανισμών, που σήμερα έχουν την έδρα τους στη Βρετανία: της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

6) Υποχρεώσεις που αφορούν τον τερματισμό της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης.

7) Χρηματοδότηση των Βρετανών δασκάλων σε ευρωπαϊκά σχολεία έως το 2021.