Ερευνητές ανακάλυψαν 91 προηγουμένως άγνωστα μεγάλα ηφαίστεια, με ύψος από περίπου 100 έως 3.850 μέτρα, μετά από ιδέα ενός τριτοετούς φοιτητή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.
Ερευνητές ανακάλυψαν 91 προηγουμένως άγνωστα μεγάλα ηφαίστεια, με ύψος από περίπου 100 έως 3.850 μέτρα, μετά από ιδέα ενός τριτοετούς φοιτητή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.
Ο σπουδαστής Μαξ Φαν Βάικ ντε Φράις είχε την ιδέα να αναλύσει δεδομένα χαρτογράφησης της ηπείρου από ραντάρ και πρότεινε μια μελέτη στο πανεπιστήμιο. Οι επιστήμονες ήταν στη συνέχεια σε θέση να επαληθεύσουν ότι υπάρχουν πράγματι πολλά ηφαίστεια, συγκεντρωμένα σε μια περιοχή της Δυτικής Ανταρκτικής, κρυμμένα από το ομώνυμο φύλλο πάγου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πρόσφατα ανακαλυφθείσα ηφαιστειακή περιοχή είναι αρκετά παρόμοια με την ηφαιστειακή ζώνη της Ανατολικής Αφρικής, η οποία σήμερα κατέχει τον τίτλο για την περιοχή με την πυκνότερη συγκέντρωση ηφαιστείων στον πλανήτη.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μετρήσεις ραντάρ που διεισδύουν στο πάγο, δορυφορικά αρχεία και γεωλογικές πληροφορίες από αεροπορικές έρευνες ώστε να επιβεβαιώσουν την ιδέα του Φαν Βάικ ντε Φράις Vries.
«Η Ανταρκτική παραμένει ανάμεσα στις λιγότερο μελετημένες περιοχές του πλανήτη και ως νέος επιστήμονας ήμουν ενθουσιασμένος να μάθω για κάτι νέο και όχι καλά κατανοητό. Μετά την εξέταση των δεδομένων για τη Δυτική Ανταρκτική, άρχισα να ανακαλύπτω ίχνη ηφαιστείων. Φυσικά, το εξέτασα περαιτέρω, γεγονός που οδήγησε σε αυτή την ανακάλυψη σχεδόν 100 ηφαιστείων κάτω από το πάγο», δήλωσε ο φοιτητής.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανακάλυψη μπορεί να τους βοηθήσει να καταλάβουν καλύτερα πώς έχει αλλάξει η Ανταρκτική κατά τις διάφορες κλιματικές συνθήκες της ιστορίας και πώς τα ηφαίστεια επηρεάζουν τις διακυμάνσεις των φύλλων πάγου. Ακόμα δεν έχουν καθορίσει αν τα ηφαίστεια είναι ενεργά ή όχι, αλλά η ανακάλυψή τους θα βοηθήσει τους επιστήμονες που ερευνούν την σεισμική δραστηριότητα στην Ανταρκτική.