Απόψεις
Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017 07:00

Ακριβή η έξοδος από το τούνελ

Αυτό το καλοκαίρι είναι διαφορετικό. Απέχει μακράν από το καλοκαίρι του 2015, τότε που βρεθήκαμε ένα βήμα πριν από την πόρτα εξόδου από το ευρώ και τελικά γυρίσαμε πίσω, υπογράφοντας τον Αύγουστο το τρίτο μνημόνιο, γράφει η Αγγελική Κοτσοβού. 

Από την έντυπη έκδοση

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Αυτό το καλοκαίρι είναι διαφορετικό. Απέχει μακράν από το καλοκαίρι του 2015, τότε που βρεθήκαμε ένα βήμα πριν από την πόρτα εξόδου από το ευρώ και τελικά γυρίσαμε πίσω, υπογράφοντας τον Αύγουστο το τρίτο μνημόνιο.

Το φετινό καλοκαίρι πολλοί μιλούν επιτέλους για το φως στην άκρη του τούνελ. Η ελληνική οικονομία έχει εξέλθει της ύφεσης, με ανάπτυξη 0,4% στο α’ τρίμηνο και προβλέψεις για επιτάχυνση στο 0,8% στο δεύτερο, ξεπερνώντας σε επιδόσεις την οικονομία της Ευρωζώνης. Για το σύνολο του 2017, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει δυναμική ανάκαμψη με ρυθμούς 1,7%.

Η αναγνώριση ήλθε και από τους οίκους αξιολόγησης: Τον Ιούνιο η Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική κατάταξη της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, ενώ τον Ιούλιο η S&P αναθεώρησε προς τα πάνω την προοπτική από σταθερή σε θετική. Το success story συνεχίζεται με την έξοδο στις αγορές, τρία χρόνια μετά την προσπάθεια του 2014. Ψήφος εμπιστοσύνης και από τους Ευρωπαίους εταίρους. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη «FAZ», ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και αναγνώρισε τις επώδυνες προσπάθειες εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τον Γερμανό αξιωματούχο, οι προσπάθειες απέδωσαν καρπούς, με την Ελλάδα να εμφανίζει πλεόνασμα 0,7% το 2016, αντίστοιχο με της Γερμανίας.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ρέγκλινγκ επικαλέστηκε τις υπόλοιπες μνημονιακές χώρες που κατάφεραν να ολοκληρώσουν με επιτυχία τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος. Η εντυπωσιακή βελτίωση του κλίματος και η πορεία της ελληνικής οικονομίας συνιστούν «κρίση καλών ειδήσεων», για να δανεισθούμε την έκφραση του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, περιγράφοντας το πορτογαλικό οικονομικό θαύμα. Η δημοτικότητα του Πορτογάλου πρωθυπουργού έχει απογειωθεί, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αναίρεση πολλών από τα σκληρά μέτρα που είχαν εφαρμοσθεί στη διάρκεια του μνημονίου.

Οι μισθοί στο Δημόσιο, οι ώρες εργασίας και οι αργίες έχουν επιστρέψει σε επίπεδα προ του προγράμματος διάσωσης, ενώ έχουν αποκατασταθεί και οι κρατικές συντάξεις. Ο επίλογος στο ελληνικό success story θα μπορούσε να γραφτεί το επόμενο καλοκαίρι του 2018, με οριστική έξοδο από το τρίτο μνημόνιο. Έως τώρα το τίμημα που έχει πληρώσει η ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά βαρύ: Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 61,6 δισ. ευρώ ή 26%, περικοπές 19,16 δισ. ευρώ στους μισθούς του Δημοσίου και τις συντάξεις και εκτόξευση του χρέους στο 179% του ΑΕΠ. Και ακόμη απομένει πολύς δρόμος μέχρι την άκρη του τούνελ…