Πολιτική
Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2006 16:11

Υπέρ γερμανικού εκλογικού μοντέλου ο Γ. Σουφλιάς - Αποκλείει αλλαγή η κυβέρνηση

Δύο μήνες μετά την κατάθεση της πρότασής του για αλλαγή του εκλογικού νόμου, και παρά την διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, επανήλθε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς και τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του γερμανικού εκλογικού συστήματος, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι η ΝΔ θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές.

«Θα είναι πολύ καλύτερο για τη χώρα όσο νωρίτερα η πολιτική ηγεσία αντιληφθεί πως ο νυν εκλογικός νόμος πρέπει να καταργηθεί. Το σημερινό εκλογικό σύστημα, με ομηρία το σταυρό, φθείρει συνειδήσεις, εμποδίζει τα κόμματα να οργανωθούν και αποτελεί τη χειρότερη αιτία της παθογένειας της πολιτικής μας ζωής», τόνισε ο κ. Σουφλιάς, συνδέοντας ευθέως το εκλογικό σύστημα με τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις, όπως άλλωστε είχε κάνει και στις 27 Σεπτεμβρίου, κατά την περιοδεία του στα έργα της Εγνατίας Οδού.

«Πρέπει να προχωρήσει γρήγορα αυτή η αλλαγή και το θέμα της αναθεώρησης του εκλογικού νόμου να ενσωματωθεί στις υπό αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος. Αυτές είναι οι δικές μου απόψεις, από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της», δήλωσε ο κ. Σουφλιάς. Με το γερμανικό μοντέλο, οι βουλευτές εκλέγονται οι μισοί με λίστα και οι υπόλοιποι με σταυρό, αλλά από ενιαία λίστα, απ' όλα τα κόμματα.

Την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Β. Μεϊμαράκης και η Πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη τάχθηκαν υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου, με ενίσχυση της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος.

«Εμείς δεν είμαστε παίκτες, δεν επιθυμούμε αλλαγή εκλογικού νόμου. Θέλουμε να κερδίσουμε τις εκλογές με την αξία μας», επισήμανε χθες από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Καιροσκοπική η σχετική συζήτηση και ηττοπαθής η σπουδή στελεχών της ΝΔ να αναδείξουν το θέμα, σύμφωνα με τη Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Παράδοξο το πρώτο κόμμα να θέλει εσπευσμένα να αλλάξει τον εκλογικό νόμο», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/11/21/1268026.htm .