Πολιτική
Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2006 16:29

Ψωμιάδης: «Δεν είδα κανέναν να κατακρίνει αυτόν που έκαψε την ελληνική σημαία»

Σειρά συναντήσεων με τον υπουργό Απασχόλησης, Σάββα Τσιτουρίδη, τον υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον υφυπουργό Γιώργο Κωνσταντόπουλο και τον υφυπουργό Εσωτερικών Αθανάσιο Νάκο, είχε σήμερα ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης

Κατά τη συνάντησή του νομάρχη με τον υφυπουργό Υγείας, Γιώργο Κωνσταντόπουλο, ο τελευταίος υποσχέθηκε:

-1.000.000 ευρώ για βελτίωση των εγκαταστάσεων στις κατασκηνώσεις Σταυρού και Αγ. Τριάδας

-300.000 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών, επισκευαστικών εργασιών και την αντικατάσταση οικοσυσκευών στους πλημμυροπαθείς

-έκτακτη οικονομική ενίσχυση 5.000 ευρώ για εφάπαξ επιδοματική ενίσχυση φτωχών και ενδεών

-30.000 για την φροντίδα αστέγων και απόρων

-πίστωση 30.000 ευρώ για τη σίτιση τσιγγανόπουλων μόλις υποβληθεί αίτημα από την ΙΜ Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως, ο μόνος φορέας που μπορεί να χρηματοδοτηθεί για το σκοπό αυτό

-ότι θα εκταμιεύσει άμεσα το υπόλοιπο των 35.000 ευρώ για τις κατασκηνώσεις του Βερτίσκου

-και ότι σε συνεργασία με τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, μέσα στον ερχόμενο Δεκέμβριο, θα εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας Μόνιμης Στέγης Αστέγων στη Θεσσαλονίκη σε ιδιόκτητα κτίρια του ΠΙΚΠΑ που ανήκουν στο υπουργείο Υγείας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την επίσκεψη του κ. Ψωμιάδη στο γραφείο του, υποσχέθηκε ότι στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα περιληφθεί διάταξη με την οποία η Σχολή Τυφλών θα μετατραπεί σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, ώστε να ικανοποιηθεί χρόνιο αίτημα και να ανακουφιστεί το ίδρυμα από τα οικονομικά προβλήματα που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του.

Τέλος, με πρόταση του νομάρχη Π. Ψωμιάδη, αποφασίστηκε τις επόμενες ημέρες, στο γραφείο του υφυπουργού Υγείας να πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει από την εγκατάσταση εργοταξίου του μετρό στον περιβάλλοντα χώρο του Παπαφείου Ιδρύματος.

Συνάντηση με υφυπουργό Εσωτερικών Αθ. Νάκο

Με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Αθανάσιο Νάκο ο νομάρχης Θεσσαλονίκης συζήτησε προτάσεις για τον υπό αναμόρφωση κώδικα νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, ο οποίος συντάσσεται από επιτροπή του ΥΠΕΣΔΔΑ.

Ο κ. Νάκος υποσχέθηκε ότι το υπουργείο θα συμβάλει στην επίσπευση των διαδικασιών που απαιτούνται ώστε να προωθηθεί το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών στις περιοχές των πλημμυρών της 8ης Οκτωβρίου, όταν ετοιμαστούν οι μελέτες της νομαρχίας σε συνεργασία με τους δήμους.

Ο κ. Ψωμιάδης επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΚ κ. Παναγιώτη Παταργιά. Ήδη, όπως ανακοίνωσε η νομαρχία, τις προηγούμενες ημέρες εστάλησαν 3 εκατ. ευρώ, ενώ τις επόμενες μέρες θα σταλούν άλλα 3,5 εκατ. ευρώ και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα εισπραχθούν επιπλέον 5 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή για το 2007.

Συνάντηση με τον υπουργό Απασχόλησης

Κατά τη συνάντηση εξάλλου με τον υπουργό Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδη, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης έλαβε υπόσχεση για εντατικοποίηση του προγράμματος εργατικών κατοικιών. Για το λόγο αυτό, ο πρόεδρος του Ο.Ε.Κ. Θεόδωρος Δραγκιώτης θα επισκεφθεί το νομάρχη ώστε να αρχίσουν οι διαδικασίες ανέγερσης εργατικών κατοικιών στις περιοχές Διαβατών, Αγίας Αναστασίας και Πυλαίας.

Επιπρόσθετα, ο κ. Τσιτουρίδης υποσχέθηκε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη 100 ανέργων λόγω ομαδικής απόλυσης.

Επίσης, ο υπουργός δέχθηκε πρόταση του κ. Ψωμιάδη να παραταθεί για μια διετία ευνοϊκή ρύθμιση που ισχύει για τους παλιννοστούντες και λήγει στις 31/12/2006. Σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή, οι παλιννοστούντες πληρώνουν το 50% των εισφορών για κατασκευαστικές εργασίες τις οποίες κάνουν οι ίδιοι και. Η παράταση θα κατατεθεί στη Βουλή με το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη θέματα εύρυθμης λειτουργίας των Οργανισμών που εποπτεύονται από το υπουργείο στο νομό.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Τσιτουρίδης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται με ορίζοντα τετραετίας, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις Βουρλούμη σχετικά με τον ΟΤΕ, σημείωσε ότι ο ΟΤΕ είναι μια προβληματική δημόσια επιχείρηση που πρέπει να ξεφύγει από τη μακαριότητα του κρατικού μονοπωλίου και να μπει στη νέα εποχή.

Για το ασφαλιστικό ο υπουργός Απασχόλησης επανέλαβε την πάγια θέση ότι δεν πρόκειται να θιγούν βασικά ασφαλιστικά δικαιώματα, όπως τα όρια ηλικίας, το ύψος των συντάξεων και το ύψος εισφορών, και επανέλαβε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στην επόμενη τετραετία.

Ψωμιάδης για τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Μετά το τέλος της συνάντησης με τον υπουργό Απασχόλησης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης ερωτήθηκε και για τα επεισόδια κατά τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου στην Θεσσαλονίκη. Ο κ.Ψωμιάδης κατέκρινε τη στάση αυτών που εμφανίζονται στα βίντεο που μετέδωσαν τα κανάλια να ξυλοκοπούν νεαρό φοιτητή, κατέκρινε όμως και τη δράση νεαρών διαδηλωτών. «Δεν είδα κανέναν να κατακρίνει αυτόν που έκαψε την ελληνική σημαία», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο νομάρχης.

Ερωτηθείς εξάλλου για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Παναγιωτης Ψωμιάδης δήλωσε ότι «οι εκλογές, όποτε και αν γίνουν, θα είναι του Κώστα Καραμανλή», εκτιμώντας ωστόσο ότι θα γίνουν τον επόμενο Οκτώβριο.

Οσον αφορά τα προβλήματα του βιολογικού καθαρισμού της πόλης, ο κ. Ψωμιάδης δήλωσε ότι ως νομάρχης εκτιμά πως σήμερα λειτουργεί κανονικά, και για τις όποιες ευθύνες παρέπεμψε στην προηγούμενη κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι κονδύλια που αφορούσαν αυτή τη χρήση, κατασπαταλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε άλλες κατευθύνσεις.

Τις επόμενες ημέρες ο κ. Ψωμιάδης θα έχει συναντήσεις με τον κ. Παυλόπουλο, τον κ. Σουφλιά, τον κ.Δούκα και άλλα κυβερνητικά στελέχη για ζητήματα που αφορούν τις πλημμύρες, τις υποθαλάσσιες αρτηρίες και άλλα θέματα της νομαρχίας.

Ερωτηθείς ειδικά για τις σχέσεις του με τον κ. Σουφλιά, σημείωσε ότι «η φιλία είναι πάντοτε φιλία» και ότι «οι Σαρακατσάνοι και οι Πόντιοι ήταν πάντα κοντά», ενώ σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται οι εντολές του πρωθυπουργού.