Κόσμος
Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2006 17:30

ΕΚ - Συνάντηση Παπαστάμκου με τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ

Συνάντηση διάρκειας περίπου 45 λεπτών είχε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.- ΠΓΔΜ, Γιώργος Παπαστάμκος, με τον υπουργό Εξωτερικών της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης της γειτονικής χώρας Α. Μιλοσόσκι.

Αντικείμενο της συζήτησης απετέλεσαν οι θεσμικές πτυχές της δυνατότητας της Ε.Ε. να απορροφήσει νέα κράτη μέλη (σχετική έκθεση υπερψηφίσθηκε προσφάτως από την Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), καθώς η ΠΓΔΜ έχει ήδη λάβει το καθεστώς του υποψηφίου κράτους μέλους, ωστόσο δεν έχει προσδιορισθεί ακόμη η ημερομηνία έναρξης των επισήμων διαπραγματεύσεων.

Υπό το φως της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Στρατηγική Διεύρυνσης και τις κύριες προκλήσεις για την περίοδο 2006-2007 και της Εκθέσεως Προόδου για το 2006 της ΠΓΔΜ, ο κ. Παπαστάμκος και ο κ. Μιλοσόσκι αντήλλαξαν απόψεις σχετικώς με την προενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, και ειδικότερα την αναγκαιότητα περαιτέρω μεταρρυθμίσεων στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της αστυνομικής συνεργασίας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Παπαστάμκος διαβεβαίωσε τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ότι προσβλέπει σε δημιουργική και παραγωγική συνεργασία των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τα νέα μέλη της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της ΠΓΔΜ για τις σχέσεις με την Ε.Ε., με σκοπό την επιτάχυνση του ρυθμού προσαρμογής του βαλκανικού κράτους στο κοινοτικό κεκτημένο και στην εμπέδωση κλίματος καλής γειτονίας, σταθερότητας και ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης.