Η ολοκλήρωση της ψηφιακής αγοράς, η στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων με στόχο την ώθηση της πραγματικής οικονομίας και την αύξηση της απασχόλησης, το νέο χρηματοδοτικό πακέτο της περιόδου 2021-2027, το προσφυγικό και η ασφάλεια των πολιτών θα είναι οι βασικές προτεραιότητες το επόμενο 18μηνο, σύμφωνα με το πρόγραμμα των τριών προεδριών της Ε.Ε. (εσθονική, βουλγαρική, αυστριακή).
Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Η ολοκλήρωση της ψηφιακής αγοράς, η στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων με στόχο την ώθηση της πραγματικής οικονομίας και την αύξηση της απασχόλησης, το νέο χρηματοδοτικό πακέτο της περιόδου 2021-2027, το προσφυγικό και η ασφάλεια των πολιτών θα είναι οι βασικές προτεραιότητες το επόμενο 18μηνο, σύμφωνα με το πρόγραμμα των τριών προεδριών της Ε.Ε. (εσθονική, βουλγαρική, αυστριακή).
Στα παραπάνω κρίσιμα θέματα, οι τρεις επόμενες προεδρίες καλούνται να προετοιμάσουν και τις αλλαγές που θα γίνουν στην Ε.Ε., στο πλαίσιο της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης σχετικά με τα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών, την εμβάθυνση πτυχών της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, τη διαχείριση της παγκοσμιοποίησης, τους ιδίους πόρους της Ένωσης και την ευρωπαϊκή άμυνα.
Οι τρεις προεδρίες έχουν υποβάλει στο Συμβούλιο κοινό πρόγραμμα για την προετοιμασία των παραπάνω θεμάτων από τώρα μέχρι και το τέλος του 2018.
Σύμφωνα με το προοίμιο του προγράμματος, οι τρεις προεδρίες θα καταβάλουν προσπάθειες για την εξεύρεση κοινών λύσεων, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην επικοινωνία και τη συμμετοχή των πολιτών, ώστε να εκπληρωθούν οι προσδοκίες τους, ειδικότερα όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, την ανάπτυξη και την ασφάλεια.
Η Ευρώπη ανακάμπτει σταδιακά από την κρίση, ωστόσο το διεθνές περιβάλλον χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητες και ερωτήματα που εγείρονται λόγω της παγκοσμιοποίησης και των τεχνολογικών εξελίξεων, αναφέρει το έγγραφο, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να επωφεληθούν όλοι οι πολίτες και αυτό περνάει μέσα από την τόνωση των επενδύσεων, τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών.
Οι προτεραιότητες των τριών προεδριών, όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα, επικεντρώνονται στα εξής:
Ενιαία αγορά
Βασικός στόχος η ολοκλήρωση των εργασιών σχετικά με τις διάφορες πρωτοβουλίες και δράσεις της ενιαίας αγοράς, απελευθερώνοντας την καινοτομία και το δυναμικό ανάπτυξης, εξέλιξη που θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε.
Αυτός ο τομέας προτεραιότητας περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
Επιχειρηματικότητα
Η προώθηση κλίματος επιχειρηματικότητας και η δημιουργία θέσεων εργασίας παραμένουν βασικά στοιχεία για την άνθηση των επιχειρήσεων στην Ευρώπη, ειδικότερα δε των μμε.
Οι τρεις προεδρίες θα εργαστούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των ελλείψεων όσον αφορά τις δεξιότητες σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας και κοινωνία, με εστίαση στην απασχολησιμότητα, την κινητικότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον θεμιτό ανταγωνισμό.
Παρ’ όλο που οι στατιστικές βελτιώνονται, τα επίπεδα της ανεργίας παραμένουν πολύ υψηλά, ιδίως για τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους, και οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται.
Οι προτεραιότητες στον εν λόγω τομέα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
Επενδύοντας στο μέλλον
Οι τρεις προεδρίες χαρακτηρίζουν κομβικής σημασίας την εφαρμογή του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη (το λεγόμενο επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ).
Ο προϋπολογισμός της Ένωσης αποτελεί σημαντικό μέσο εν προκειμένω, ενώ θα συνεργαστούν στενά όσον αφορά το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) για την περίοδο μετά το 2020.
Αυτός ο τομέας προτεραιότητας περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
Εμβάθυνση της ΟΝΕ
Οι τρεις προεδρίες θα προωθήσουν τις συζητήσεις σχετικά με την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), μεταξύ άλλων με τη συνέχιση των προσπαθειών για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και την επιτάχυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών.
Αυτός ο τομέας προτεραιότητας περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
Ασφάλεια
Η πρόοδος στη διαχείριση της μετανάστευσης, στην εσωτερική αλλά και στην εξωτερική της διάσταση, θα αποτελέσει προτεραιότητα για τις τρεις προεδρίες.
Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων προκλήσεων που δημιούργησαν οι πρόσφατες μεταναστευτικές ροές, καθώς και των μακροπρόθεσμων πτυχών της μετανάστευσης θα συνεχιστούν με βάση το ευρωπαϊκό θεματολόγιο για τη μετανάστευση.
Απέναντι στις αναδυόμενες προκλήσεις κατά της ασφάλειας σε ένα αβέβαιο παγκόσμιο περιβάλλον, έχει για την Ένωση ουσιαστική σημασία να στηρίξει τα κράτη-μέλη στις προσπάθειές τους για την προστασία της εσωτερικής ασφάλειας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Ο τομέας προτεραιότητας περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
Εφαρμογή του ευρωπαϊκού θεματολογίου για τη μετανάστευση, με ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση των λειτουργικών δυνατοτήτων των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων μεγάλης κλίμακας (Eurodac, Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις, Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου), τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων εθνικών αρχών, των οργανισμών και υπηρεσιών της Ε.Ε. Περιλαμβάνεται επίσης η αύξηση της αποτελεσματικότητας των διαθέσιμων μέσων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, του ηλεκτρονικού και του οργανωμένου εγκλήματος.
Διεύρυνση
Σύμφωνα με το έγγραφο, το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται εντός της Ε.Ε. και αυτό αποτελεί στρατηγική επένδυση στην ειρήνη, τη δημοκρατία, την ευημερία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη.
Η Ε.Ε. θα εξακολουθήσει να προωθεί την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών, προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της περιοχής και, ως εκ τούτου, η ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης. Στόχος είναι η απτή πρόοδος κάθε χώρας στον δρόμο προς την ένταξη βάσει αξιοκρατικής μέτρησης επιδόσεων. Η Ε.Ε. θα συνεργάζεται με όλες τις χώρες της περιοχής, δίδοντας έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση των θεσμών, της χρηστής διακυβέρνησης και του κράτους δικαίου, αναπτύσσοντας σχέσεις καλής γειτονίας και περιφερειακή συνεργασία χωρίς αποκλεισμούς, μετριάζοντας τους κινδύνους για τη σταθερότητα εξαιτίας της πολιτικής πόλωσης και προάγοντας την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη.
Εμπόριο
Η αύξηση του αισθήματος κατά της παγκοσμιοποίησης, το οποίο προέρχεται από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα τόσο εντός όσο και εκτός της Ε.Ε., δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια των κυβερνήσεων να καταδείξουν στους πολίτες, τους εργαζομένους και τους καταναλωτές τα οφέλη του ανοικτού και βασισμένου σε κανόνες εμπορίου, τονίζει το έγγραφο.
Οι τρεις προεδρίες θα ενισχύσουν το μήνυμα ότι το εμπόριο έχει τη δύναμη να συμβάλει στη διατήρηση του υψηλού βιοτικού επιπέδου που απολαμβάνουν σήμερα οι πολίτες της Ε.Ε. και θα επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στη χωρίς αποκλεισμούς βιώσιμη οικονομική μεγέθυνση και ανάπτυξη.
Επιπροσθέτως, επισημαίνει πως είναι σκόπιμο να ολοκληρωθεί η επεξεργασία εργαλείων συμβατών με τον ΠΟΕ για την καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και στρεβλώσεων της αγοράς.
Το εμπορικό θεματολόγιο της Ε.Ε. θα πρέπει να επιδιώκει να ανοίξει τις αγορές κατά τρόπον που να ενισχύει την υπεύθυνη επιχειρηματική διαγωγή και την παγκόσμια διακυβέρνηση σε θέματα όπως τα δικαιώματα των εργαζομένων, η προστασία του περιβάλλοντος και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Μετανάστευση
Περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή μέτρων για την αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης και την εξασφάλιση συντονισμένης ανταπόκρισης σε όλες τις μεταναστευτικές οδούς.
Προβλέπεται ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες για την πρόληψη της παράνομης διέλευσης των συνόρων και ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες καταγωγής (εταιρική σχέση για τη μετανάστευση).
Εξαιρετικά μεγάλη σημασία θα έχουν η εφαρμογή συνολικής και ειδικά προσαρμοσμένης προσέγγισης έναντι των τρίτων χωρών, η ενισχυμένη δέσμευση τόσο στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο όσο και με εταίρους στη Βόρειο Αφρική, καθώς επίσης η εμβάθυνση της συνεργασίας με τις βασικές χώρες καταγωγής και διέλευσης στην Ασία.
Η Ε.Ε. θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και την εφαρμογή της δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016, για μείωση των κινήτρων για αναζήτηση παράτυπης πρόσβασης στην Ε.Ε., και θα αναπροσαρμόσει τα μέτρα αναλόγως των αναγκών. Ζωτική σημασία θα εξακολουθήσει να έχει η διαρκής έμφαση στη συνεργασία με τις χώρες κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων καθώς και στη στήριξή τους. Η Ε.Ε. θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία με το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές στο θέμα της μετανάστευσης, με ιδιαίτερη προσοχή στην περιφερειακή του διάσταση.
Προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης
Σύμφωνα με το έγγραφο, υπάρχει μεγαλύτερη απαίτηση για την ανάπτυξη της κοινωνικής διάστασης ώστε να ληφθούν υπ’ όψιν οι μεταβαλλόμενες πραγματικότητες της Ευρώπης. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην άνοδο του λαϊκισμού, του ρατσισμού και της ρητορικής του μίσους και στην αντίφαση που θεωρείται ότι υπάρχει μεταξύ των προτεραιοτήτων που αφορούν τη μετανάστευση και αυτών που αφορούν τους πρόσφυγες.
Οι τρεις προεδρίες θα συνεχίσουν τις προσπάθειες όσον αφορά την κοινωνική διάσταση, ιδίως σχετικά με τις προτάσεις του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.
Οι βασικές προτεραιότητας στον τομέα αυτό περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
Ενεργειακή ασφάλεια και κλίμα
Βασικές προτεραιότητες για την Ε.Ε. είναι να αποτελεί ηγετικό παράγοντα παγκοσμίως όσον αφορά τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος και να δημιουργήσει μια ισχυρή ενεργειακή ένωση.
Οι τρεις προεδρίες θα προωθήσουν τις εργασίες για την υλοποίηση της στρατηγικής για την ενεργειακή ένωση, οριστικοποιώντας τους κανόνες για την εφαρμογή και την παρακολούθηση της Συμφωνίας του Παρισιού.
Αυτός ο τομέας προτεραιότητας περιλαμβάνει τα ακόλουθα: