Περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά στην Υεμένη διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να πεθάνουν από τη χολέρα, σύμφωνα με τη Φιλανθρωπική Οργάνωση «Save the Children».
Της Ανθής Αγγελοπούλου
Περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά στην Υεμένη διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να πεθάνουν από τη χολέρα, σύμφωνα με τη Φιλανθρωπική Οργάνωση «Save the Children».
Η Οργάνωση προειδοποιεί ότι τα παιδιά είναι σοβαρά υποσιτισμένα και ζουν σε ορισμένες περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί περισσότερο από τη νόσο.
Ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί από την ασθένεια κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου έχει ήδη ξεπεράσει τις 430.000. Ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα υποσιτισμένα παιδιά είναι τουλάχιστον τρεις φορές πιο πιθανό να πεθάνουν εάν έχουν μολυνθεί από τη χολέρα. Ο λόγος φυσικά, είναι επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα αποδυναμώνεται και γίνεται λιγότερο ικανό να καταπολεμήσει τη νόσο που μεταδίδεται από το νερό.
Η αγωνία ενός έθνους για την εξάπλωση της χολέρας και της πείνας
Από τα εκατομμύρια των σοβαρά υποσιτισμένων παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών, τα οποία ζουν στα σημεία που είναι αυξημένη η παρουσία της νόσου, η Οργάνωση λέει ότι 200.000 εξ αυτών βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να πεθάνουν.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Οργάνωσης, πάνω από 1.900 άνθρωποι πέθαναν από την ασθένεια από τον Απρίλιο, με το 1/3 εξ αυτών να είναι κάτω των 15 ετών.
Οι ειδικοί λένε ότι η χολέρα είναι εύκολο να θεραπευτεί, αλλά με δύο χρόνια πολέμου που καταστρέφει μεγάλο μέρος του συστήματος υγείας και συνεχιζόμενους περιορισμούς στα επείγοντα ιατροφαρμακευτικά προϊόντα, τα παιδιά της Υεμένης «παγιδεύονται σε κύκλο πείνας και ασθένειας».
Η πραγματικότητα της ζωής στην Υεμένη
Όπως είπε ο Tamer Kirolos, διευθυντής της Οργάνωσης Save the Children για την Υεμένη στο BBC, η τραγωδία είναι, ότι τόσο ο υποσιτισμός όσο και η χολέρα είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν εάν υπάρχει πρόσβαση στη βασική υγειονομική περίθαλψη. Όμως τα νοσοκομεία και οι κλινικές έχουν καταστραφεί, οι δημόσιοι υγειονομικοί υπάλληλοι δεν έχουν πληρωθεί για σχεδόν ένα χρόνο και έτσι εμποδίζεται η παροχή ζωτικής σημασίας βοήθειας.
Ενώ, ο Auke Lootsma, ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ στη χώρα, προειδοποιεί ότι έρχεται ακόμα πιο ζοφερή κατάσταση.
Τα στοιχεία του ΟΗΕ λένε, ότι το 70% του πληθυσμού - περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι - χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια και το 60% δεν γνωρίζει από πού προέρχεται το επόμενο γεύμα του.
Ο Auke Lootsma είναι υπεύθυνος για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ στην Υεμένη και ερωτώμενος για το πρόβλημα είπε χαρακτηριστικά, «η κατάσταση είναι σαν ένα λεωφορείο που αγωνίζεται στην άκρη ενός γκρεμού για να μην πέσει».
Σύμφωνα με τον κ. Lootsma, ιστορικά η Υεμένη υπήρξε ένα από τα φτωχότερα αραβικά έθνη, αν όχι το φτωχότερο. Όπως λέει, η φτώχεια, η διαφθορά, η κακή διακυβέρνηση και η κακή υποδομή ήταν εμφανή. Απλός ο πόλεμος κατέστησε την κατάσταση πολύ χειρότερη.