Κόσμος
Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2006 14:00

Σάλος στην Κύπρο από το επεισόδιο του ξυλοδαρμού Τουρκοκύπριων μαθητών

Σοκ έχει προκαλέσει στην Κύπρο το επεισόδιο του ξυλοδαρμού Τουρκοκύπριων μαθητών της Αγγλικής Σχολής από Ελληνοκύπριους μαθητές την Τετάρτη και μάλιστα μέσα στον χώρο της Σχολής. Σύσσωμη κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα καταδίκασαν το περιστατικό, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, σε αυστηρό ύφος χαρακτήρισε αυτούς που προέβησαν σ' αυτήν την αποτρόπαια πράξη «ανεγκέφαλους». Στο μεταξύ η Αστυνομία προέβη την Τετάρτη το βράδυ στη σύλληψη τριών ανήλικων προσώπων, ενώ αναμένονται και άλλες συλλήψεις.

Το επεισόδιο φαίνεται πως ήταν αντίποινα για ένα περιστατικό που συνέβη στις 7 Νοεμβρίου, μεταξύ δύο δωδεκάχρονων μαθητών της Σχολής. Κατά το συγκεκριμένο επεισόδιο, Τουρκοκύπριος μαθητής φέρεται να έφτυσε στο έδαφος όταν είδε το σταυρό που φορούσε Ελληνοκύπριος μαθητής. Ο Τουρκοκύπριος μαθητής κλήθηκε και απολογήθηκε προς τον Ελληνοκύπριο συμμαθητή του και το θέμα θεωρήθηκε λήξαν από τη διεύθυνση της Σχολής.

Την Τετάρτη όμως, στις 11:25, ομάδα 12-20 κουκουλοφόρων (φορούσαν μάλλινους σκούφους που τους κάλυπταν τα πρόσωπα) έχοντας, όπως αποδείχθηκε πληροφόρηση εκ των έσω, πήγαν κατευθείαν στο προαύλιο του δωματίου όπου διδάσκονται τουρκικά οι 72 Τουρκοκύπριοι μαθητές.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι κουκουλοφόροι άρχισαν να κτυπούν με τα χέρια και τα πόδια, πέντε Τουρκοκύπριους μαθητές, ηλικίας 17 και 18 ετών. Δύο από τους κουκουλοφόρους κρατούσαν ξύλα. Προκλήθηκε πανικός και τα επεισόδια δεν γενικεύτηκαν μετά από παρέμβαση Ελληνοκύρπιων μαθητών, οι οποίοι έσπευσαν να βοηθήσουν τους Τουρκοκύπριους συμμαθητές τους.

Οι τραμπούκοι έφυγαν προς το πάρκο της Ακρόπολης και η Αστυνομία κλήθηκε αμέσως για έρευνες. Από τη διερεύνηση των καταγγελιών, συγκεντρώθηκαν στοιχεία που οδήγησαν στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης τριών μαθητών από τρία διαφορετικά σχολεία. Το λεωφορείο με τους Τουρκοκύπριους μαθητές έφυγε από τη Σχολή συνοδευόμενο από την Αστυνομία.

Καθολική καταδίκη του επεισοδίου

Καθολική είναι η καταδίκη του επεισοδίου από τον πολιτικό κόσμο, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για εγκληματική πράξη ανεγκέφαλων κακοποιών, ενώ έντονος υπήρξε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Είναι καταδικαστέο χωρίς κανένα ελαφρυντικό και πρέπει να είναι ανεγκέφαλοι αυτοί που το έκαναν. Για τόσα χρόνια στην Κύπρο τονίζουμε και έτσι είναι η πραγματικότητα, ότι η θρησκεία δεν παρεμβαίνει στις διαφορές με τους Τούρκους», δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ ο Τάσσος Παπαδόπουλος και εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα της θρησκείας δεν θα αποτελέσει πρόσθετο βάρος στα τόσα πολλά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

«Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε αυτό το πρόσθετο βάρος στα τόσο πολλά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε», κατέληξε.

«O Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση καταδικάζουν με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο, την αποτρόπαιη επίθεση ανεγκέφαλων κακοποιών εναντίον Τουρκοκύπριων μαθητών της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε ενωρίτερα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ευθύς μόλις ενημερώθηκε για το επεισόδιο, επικοινώνησε με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, στον οποίο όπως ανακοινώθηκε, «έδωσε οδηγίες για άμεση διερεύνηση της απαράδεκτης αυτής ενέργειας, ώστε να ανευρεθούν και να συλληφθούν οι ένοχοι, οι οποίοι και θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Ο αστυνομικός διευθυντής Λευκωσίας, Χριστάκης Διονυσίου, που έσπευσε στη Σχολή μαζί με τον υπουργό Παιδείας, Πεύκιο Γεωργιάδη, δήλωσε ότι η Αστυνομία θα κάμει ό,τι μπορεί για να μην γενικευθούν τα επεισόδια.

Με έντονο τρόπο καταδίκασε τα επεισόδια και ο πρόεδρος της Βουλής, ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος υπέδειξε ότι «έκτροπα τέτοιου είδους είναι οι χειρότεροι πρεσβευτές στο εξωτερικό, και βεβαίως υπάρχουν και σωβινιστικές δυνάμεις και εντός της Κύπρου που θα ήθελαν να τα εκμεταλλευθούν».

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής υπογράμμισε ότι τέτοια επεισόδια «αποτελούν βόμβα στα θεμέλια της προσπάθειας που καταβάλλουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις, η κυβέρνηση και η Βουλή των Αντιπροσώπων για χρόνια ολόκληρα να αποκαταστήσουμε, Ελληνοκύπριοι και Τουκοκύπριοι, σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και εμπιστοσύνης, σε πρώτο στάδιο, μεταξύ των δύο κοινοτήτων, που να αποτελέσουν το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα κτίσουμε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας». Η ανεκτικότητα, συνέχισε, πρέπει να είναι πλέον συστατικό μέρος της ζωής μας.

Απευθυνόμενος στα ΜΜΕ, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι «αντί ορισμένοι να υποθάλπουν αυτές τις σοβινιστικές εξάρσεις, καλό θα ήταν να κηρύττουμε την αλληλοανοχή και τη δημιουργία συνθηκών εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Καταλήγοντας ο κ. Χριστόφιας εξήρε τη στάση που τήρησαν οι Ελληνοκύπριοι μαθητές της Σχολής που έσπευσαν να συμπαρασταθούν στους Τουρκοκύπριους συμμαθητές τους.

«Αυτή η στάση σίγουρα θα οδηγήσει σε ειρήνευση και σε συνέχιση των δραστηριοτήτων των μαθητών μέσα στις καλύτερες δυνατές συνθήκες», είπε και προέτρεψε τα παιδιά της Σχολής, «να σταθούν οι ίδιοι φραγμός και ασπίδα ώστε να μη ξανασυμβούν τέτοια έκτροπα».

Το ζήτημα θα εξετάσει σήμερα Πέμπτη η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, η οποία θα συνέλθει εκτάκτως μετά από πρόταση του ΑΚΕΛ, στην παρουσία Τουρκοκύπριων μαθητών. Δεν αποκλείεται μάλιστα, σε περίπτωση που οι Τουρκοκύπριοι μαθητές αρνηθούν να μεταβούν στη Βουλή, η συνεδρία της Επιτροπής να γίνει στην Αγγλική Σχολή.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, δήλωσε ότι η Σχολή χρειάζεται να στηριχθεί από όλους και ότι η πορεία για την επανένωση της πατρίδας μας προτάσσει τη διαφορετικότητα και την ανεκτικότητα. «Τέτοια γεγονότα σφαγιάζουν τον αγώνα μας και ντροπιάζουν τον πολιτισμό μας», είπε.

Ο Τουρκοκυπριακός Τύπος για το επεισόδιο

Η «Κίπρις» γράφει ότι 20 περίπου κουκουλοφόροι που έφεραν μαύρα πουκάμισα, επιτέθηκαν κατά την διάρκεια του διαλείμματος και χτύπησαν τους Τ/Κ μαθητές Μουσταφά Οκούρ και Ανίλ Αρί.

Ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Φερντί Σαμπίτ Σόγιερ κάλεσε την ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, να συλλάβει και να παραδώσει στην δικαιοσύνη τους υπαιτίους καθώς, όπως είπε, «σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, η διοίκηση του Νότου θα έχει επιβραβεύσει τον ρατσισμό με την κρατική ανοχή».

«Η διοίκηση του νότου», όπως αναφέρεται στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ευθύνεται για την ασφάλεια των Τ/Κ που μεταβαίνουν «στην νότια Κύπρο για οποιονδήποτε λόγο. Διοίκηση που δεν μπορεί να διασφαλίσει κάτι τέτοιο, δεν δικαιούται να δηλώνει ότι είμαι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου, μέλος της Ε.Ε.», σημείωσε.

Όπως επίσης είπε, ρατσιστικές συμπεριφορές δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές και κάλεσε το κοινό να μην ενεργήσει προβοκατόρικα.

Η «Γενί Ντουζέν» αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας της στα επεισόδια στην Αγγλική Σχολή υπό τον τίτλο «Διψάμε από ειρήνη όχι από συγκρούσεις».

Η «Αφρίκα» γράφει «Ε/Κ και Τ/Κ μαθητές αντιστάθηκαν μαζί στην επίθεση».

Η εθνικιστική «Βολκάν» ανεβάζει τον αριθμό των εξωσχολικών που επιτέθηκαν στους 50 και γράφει ότι οι μασκοφόροι φώναζαν «Βρομεροί Τούρκοι, δεν σας θέλουμε, τσακιστείτε από το σχολείο μας , θα σας σκοτώσουμε όλους».

Η «Τζουμχουριέτ» έχει ως τίτλο «Φτάνει πια», ενώ η «Γκιουνές», γράφει «οι Ελληνοκύπριοι δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο».

Πηγή: ΡΙΚ, ΚΥΠΕ