Κόσμος
Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2006 17:30

Με την πρώτη ματιά

Τα αυτονόητα. Οι συνθήκες πρέπει να τηρούνται. Η Αγκυρα δεν μπορεί να μην αναγνωρίζει κράτος - μέλος της Ενωσης, στην οποία επιθυμεί διακαώς να ενταχθεί.

Τα ευνόητα. Κανείς στην Ε.Ε. δεν πιστεύει πλέον σε μια έγκαιρη αλλαγή στη στάση της Τουρκίας. Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν θα διακοπούν, αλλά δεν θα ξεκινήσει η συζήτηση για τα περίφημα 35 κεφάλαια. Δεν πρόκειται όμως τώρα οι «μεγάλοι» της Ε.Ε. να έρθουν σε σύγκρουση με τον απειθή υποψήφιο εξαιτίας της «μικρής» Κύπρου. Κι αυτό ισχύει κυρίως για τη Γερμανία, η οποία θα αναλάβει από 1ης Ιανουαρίου 2007 την προεδρία της Ε.Ε. Η Τουρκία, για τους ευρωκράτες, χρειάζεται τόσο για την άσκηση της ευρωπαϊκής πολιτικής στην Εγγύς Ανατολή, όσο και για την διασφάλιση ενός διαδρόμου για τις πρώτες ύλες ενέργειας.

Τα εξαγόμενα από τις βαριές σαν βελούδο διατυπώσεις. Οι Φινλανδοί αντιλήφθηκαν ότι στη διένεξη για την Κύπρο δεν μετράει τόσο ο σκανδιναβικός ορθολογισμός, όσο η λεβαντίνικη πονηριά, γι' αυτό και δεν προχώρησαν ουσιαστικά ούτε βήμα στις διαπραγματεύσεις. Τι κάνουν; Συνεχίζουν προτάσεις που είχαν ξεκινήσει επί της λουξεμβουργιανής Προεδρίας.

Τα ευκταία. Η Ε.Ε. ευελπιστεί ότι το εσωτερικό πολιτικό κλίμα στην Τουρκία θα βελτιωθεί μετά τις προεδρικές εκλογές του 2007, οπότε η Αγκυρα θα είναι σε θέση να κάνει κάποια βήματα, εκτός αν στόχος είναι να κάνουν την Τουρκία να δυσανασχετήσει τόσο πολύ, ώστε από μόνη της να αποποιηθεί την ένταξη. Πράγμα απίθανο και μάλλον αδέξιο.

K.T.