Κόσμος
Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017 17:30

Δέκα χώρες αρνούνται να αναγνωρίσουν τη Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας

Από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολυάριθμες κυβερνήσεις στον κόσμο καταδίκασαν αυστηρά την εκλογή εν μέσω βίας Συντακτικής Συνέλευσης στη Βενεζουέλα, ορισμένες ανακοινώνοντας μάλιστα ότι θα αρνηθούν να αναγνωρίσουν τις μελλοντικές αποφάσεις αυτού του θεσμού.

Από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολυάριθμες κυβερνήσεις στον κόσμο καταδίκασαν αυστηρά την εκλογή εν μέσω βίας Συντακτικής Συνέλευσης στη Βενεζουέλα, ορισμένες ανακοινώνοντας μάλιστα ότι θα αρνηθούν να αναγνωρίσουν τις μελλοντικές αποφάσεις αυτού του θεσμού.

«Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε ισχυρά και γρήγορα μέτρα εναντίον των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού στη Βενεζουέλα, καθώς και εναντίον αυτών που θα συμμετάσχουν στη Συντακτική Συνέλευση χάρη σ' αυτή τη μη κανονική εκλογή», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ.

Δέκα χώρες ανακοίνωσαν την άρνησή τους να αναγνωρίσουν τη Συντακτική Συνέλευση, ανάμεσά τους η Ισπανία, όπου ζει μια σημαντική κοινότητα εξόριστων Βενεζουελανών.

Η Συντακτική Συνέλευση «δεν αντιπροσωπεύει τη βούληση της πλειοψηφίας των Βενεζουελανών» και «δεν αποτελεί τη λύση στα σοβαρά προβλήματα των πολιτικών συγκρούσεων και της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττουν τη χώρα», δηλώνει σε ανακοίνωσή του το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Γι' αυτό η Μαδρίτη «δεν θα μπορέσει να αναγνωρίσει ούτε να θεωρήσει ισχυρές τις νομικές πράξεις που θα προέλθουν απ' αυτή τη Συντακτική Συνέλευση».

Πολλές νοτιοαμερικανικές χώρες, από το Μεξικό μέχρι την Αργεντινή, τον Παναμά, την Κόστα Ρίκα, την Παραγουάη και την Κολομβία, καταδίκασαν επίσης τις βιαιότητες που σημειώθηκαν στη διάρκεια των εκλογών. Το Περού κάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών της Λατινικής Αμερικής να συνεδριάσουν στις 8 Αυγούστου στη Λίμα με θέμα τη Βενεζουέλα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε από την πλευρά της «σοβαρές αμφιβολίες για το αν μπορεί να αναγνωριστεί το αποτέλεσμα της εκλογής (της Συντακτικής Συνέλευσης)», υπογράμμισε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Μια Συντακτική Συνέλευση, που εξελέγη σε αμφίβολες και συχνά βίαιες συνθήκες, δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης», συνέχισε η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες και εξέφρασε ανησυχία για την «τύχη της δημοκρατίας» στη Βενεζουέλα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι ανέφερε από την πλευρά του σε ανακοίνωσή που εξέδωσε πως ο θεσμός «δεν θα αναγνωρίσει αυτές τις εκλογές» για τη Συντακτική Συνέλευση και επέκρινε την «αντιδημοκρατική» φύση της κυβέρνησης του Καράκας.

Η Γαλλία απαίτησε από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας «να εγγυηθεί τις διεθνές δεσμεύεις της αναφορικά με το σεβασμό των δημόσιων ελευθεριών».