Μια ομάδα ερευνητών από τη Φινλανδία παρήγαγε μία μονοκυτταρική πρωτεΐνη από ηλεκτρισμό και διοξείδιο του άνθρακα, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω για χρήση ως τροφή ή ζωοτροφή.
Μια ομάδα ερευνητών από τη Φινλανδία παρήγαγε μία μονοκυτταρική πρωτεΐνη από ηλεκτρισμό και διοξείδιο του άνθρακα, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω για χρήση ως τροφή ή ζωοτροφή.
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή ενέργεια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή της πρωτεΐνης. Το τελικό προϊόν είναι ένα θρεπτικό μείγμα από 50% πρωτεΐνη και 25% υδατάνθρακες, ενώ το υπόλοιπο αποτελείται από λίπη και νουκλεϊκά οξέα.
«Στην πράξη, όλες οι πρώτες ύλες είναι διαθέσιμες στον αέρα. Στο μέλλον, η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί, για παράδειγμα, σε ερήμους και άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν πείνα. Μια πιθανή εναλλακτική λύση είναι ένας τύπος οικιακής συσκευής που θα χρησιμοποιεί ο καταναλωτής για να παράγει την απαραίτητη πρωτεΐνη», δήλωσε ο Γιούχα-Πέκα Πίτκενεν, επικεφαλής επιστήμονας στο Κέντρο Τεχνικών Ερευνών της Φινλανδίας. Το έργο «Τροφή από Ηλεκτρισμό» αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ του κέντρου και του Πολυτεχνείου Λαπεεράντα της Φινλανδίας.
Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας ώστε να δοκιμαστεί η κλιμάκωση για εμπορική χρήση. Προς το παρόν, η παραγωγή ενός γραμμαρίου πρωτεΐνης διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες, χρησιμοποιώντας εργαστηριακό εξοπλισμό στο μέγεθος ενός φλιτζανιού καφέ. Ο Πίτκενεν πιστεύει ότι θα χρειαστεί μία δεκαετία για την πλήρη εμπορευματοποίηση του προϊόντος.
«Τώρα επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, καθώς και στην ελαχιστοποίηση της ανάπτυξης των μικροβίων μέσω του καλύτερου ελέγχου της διαδικασίας. Η ιδέα είναι να αναπτυχθεί ένα μαζικό προϊόν, με μια πτωτική τιμή καθώς η τεχνολογία γίνεται πιο διαδεδομένη. Το χρονοδιάγραμμα για την εμπορευματοποίηση εξαρτάται από την οικονομία», δήλωσε ο καθηγητής Γιέρο Άχολα, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Πολυτεχνείου Λαπεεράντα.
Η νέα τεχνολογία μπορεί στο μέλλον όχι μόνο να παράσχει άφθονη φτηνή τροφή σε όλο τον κόσμο, αλλά και να μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη βιομηχανική ζωική παραγωγή.