Στο Τάμπερε της Φινλανδίας μεταβαίνει τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Λιλλήκας, προκειμένου να συμμετάσχει σε διαβουλεύσεις με τη φινλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της προεδρίας για αποφυγή μιας ευρωτουρκικής κρίσης.
Αυτό δήλωσε σήμερα ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν έχει μέχρι στιγμής διευθετηθεί οποιαδήποτε συνάντηση του κ. Λιλλήκα με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπτουλάχ Γκιουλ. Η διαδικασία των διαβουλεύσεων επαφίεται στη φινλανδική προεδρία, είπε, προσθέτοντας ότι το θετικό όμως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων επαφίεται στην ίδια την Τουρκία, η οποία με την όλη στάση και συμπεριφορά της απομακρύνει την προοπτική επιτυχίας της φινλανδικής πρωτοβουλίας.
Σε παρατήρηση ότι ο κ. Λιλλήκας είχε δηλώσει ότι δεν επρόκειτο να μεταβεί, εκτός εάν προέκυπτε συγκεκριμένος λόγος, ο Εκπρόσωπος απάντησε πως «προέκυψε συγκεκριμένος λόγος», τον οποίο ωστόσο απέφυγε να αποκαλύψει.
Σε ερώτηση αν η επιστροφή των Βαρωσίων εντάσσεται στο πακέτο που θα διαπραγματευθεί η Φινλανδία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχουμε μέχρι στιγμής, οποιαδήποτε πληροφορία ή ένδειξη που να επιβεβαιώνει κάποια δημοσιεύματα περί αφαίρεσης του θέματος των Βαρωσίων από την προσπάθεια της φινλανδικής προεδρίας». Αντιθέτως, συνέχισε, «έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατόν η φινλανδική προεδρία να αποσύρει από την πρωτοβουλία της το θέμα των Βαρωσίων, δεδομένου ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ο ασφαλέστερος τρόπος αποτυχίας της φινλανδικής προσπάθειας».
Ο κ. Πασιαρδής τόνισε ότι η «δική μας η συμμετοχή στις διαβουλεύσεις που διεξάγει η φινλανδική προεδρία δεν είναι απλώς και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Επεσήμανε ότι από την αρχή «υποστηρίξαμε αυτήν την προσπάθεια και εποικοδομητικά συμμετείχαμε σε αυτήν την προσπάθεια. Και σταθερή επιθυμία και επιδίωξή μας, είναι να επιτύχει η προσπάθεια που συνεχίζει να καταβάλλει η φινλανδική προεδρία. Όμως, η επιτυχία αυτής της προσπάθειας, δεν εξαρτάται από τη δική μας πλευρά. Βασικά και ουσιαστικά εξαρτάται από τη θέση και αντίδραση της τουρκικής πλευράς. Και αυτή η μέχρι στιγμής θέση και αντίδραση της τουρκικής πλευράς δεν δημιουργεί βάσιμους λόγους για έκφραση αισιοδοξίας».
«Ελπίζουμε και προσδοκούμε να μας επιφυλάξει κάποια ευχάριστη έκπληξη η τουρκική πλευρά, με διαφοροποίηση της μέχρι τώρα στάσης και συμπεριφοράς. Δεν μας έχει συνηθίσει βέβαια σε αυτές τις εκπλήξεις μέχρι στιγμής», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση αν θα είναι παρών στο Τάμπερε και εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης είπε ότι η πλευρά μας δεν έχει μια τέτοια πληροφόρηση. Πρόσθεσε ότι και «να είναι παρών, δεν πρόκειται να συμμετέχει σε οποιεσδήποτε εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεις, τουλάχιστον μαζί μας».
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι αν τελικά πάμε σε κρίση, θα ενοχλούσε την Τουρκία να υπάρξει αναστολή των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, αλλά δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εάν τελικά αυτή είναι η εκτίμηση, σίγουρα δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου. Αλλά εν πάση περιπτώσει, δεν μπορεί να μην ενδιαφέρει την Τουρκία ενδεχόμενη κρίση στις σχέσεις της με την ΕΕ, και αν δεν την ενδιέφερε δεν θα αγωνιζόταν με τόσο πάθος να συνεχίσει κατά τη δική της επιθυμία, ομαλά και απρόσκοπτα την ευρωπαϊκή της πορεία».
Σε ερώτηση τί ακριβώς διαλαμβάνει η φινλανδική πρόταση, ο κ. Πασιαρδής είπε πως «διαλαμβάνει δύο βασικά σημεία: Την επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου και το θέμα της επιστροφής των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της».
Ερωτηθείς κάτω από ποιό καθεστώς θα λειτουργήσει το λιμάνι Αμμοχώστου, ο Εκπρόσωπος απάντησε «υπό την εποπτεία των αρχών της Ε.Ε., ασφαλώς».
Πηγή: ΚΥΠΕ