Κόσμος
Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017 09:00

ΗΠΑ: Απερρίφθη από τη Γερουσία νομοθετική πρόταση κατάργησης του Obamacare

Σημαντική ήττα για τους Ρεπουμπλικανούς και πολιτικό πλήγμα στην προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζεται η απόρριψη από τη Γερουσία των ΗΠΑ της νομοθετικής πρότασης κατάργησης του Obamacare.Η πρόταση καταψηφίστηκε με 51 ψήφους, έναντι 49 ψήφων υπέρ. Τρεις Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο.

Σημαντική ήττα για τους Ρεπουμπλικανούς και πολιτικό πλήγμα στην προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζεται η απόρριψη από τη Γερουσία των ΗΠΑ της νομοθετικής πρότασης κατάργησης του Obamacare.

Η πρόταση κατάργησης προβλέψεων του Obamacare, του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που είχε προωθήσει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, καταψηφίστηκε με 51 ψήφους, έναντι 49 ψήφων υπέρ. Τρεις Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές και συγκεκριμένα οι Τζον Μακέιν, Λίζα Μαρκόβσκι και Σούζαν Κόλινς, συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο.

Ο Μακέιν, που διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο και επέστρεψε στην Ουάσιγκτον ψηφίζοντας θετικά τη Δευτέρα για την διεξαγωγή της χθεσινής συζήτησης στη Γερουσία, συμμετείχε σε όλες τις διαδικασίες. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου είχε ασκήσει κριτική στην κοινοβουλευτική πρακτική που ακολούθησαν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον εκτιμούν ότι το παραπάνω αποτέλεσμα αποτελεί άμεσο πολιτικό πλήγμα κατά του Τραμπ, που σημαίνει και τον τερματισμό της επτάχρονης προσπάθειας των Ρεπουμπλικάνων να καταργήσουν το Obamacare.

«Τρεις Ρεπουμπλικάνοι και 48 Δημοκρατικοί απογοήτευσαν τον αμερικανικό λαό», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «Όπως λέω από την αρχή, αφήστε το Obamacare να καταρρεύσει από μόνο του, μετά διαπραγματευτείτε».

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο τον Μάιο, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία απέτυχαν να συναινέσουν, με συνέπεια την κατάρρευση του.

«Πρόκειται ξεκάθαρα για μία απογοητευτική στιγμή» δήλωσε από την πλευρά του ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, μιλώντας στην Ολομέλεια του σώματος αμέσως μετά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

«Οι ψηφοφόροι μας έχουν υποφέρει πολλά από την εφαρμογή του Obamacare. Πιστεύουμε ότι αξίζουν το καλύτερο. Αυτός είναι ο λόγος που εγώ και οι συνάδελφοί μου πράξαμε όπως υποσχεθήκαμε και ψηφίσαμε για την κατάργηση αυτού του αποτυχημένου νόμου. Είπαμε στους ψηφοφόρους μας ότι θα ψηφίσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Κι όταν έφτασε η ώρα, όταν έφτασε αυτή η ώρα, οι περισσότεροι από εμάς ψηφίσαμε» σύμφωνα με την υπόσχεσή μας πρόσθεσε ο Μακόνελ. Προέτρεψε παράλληλα τους Ρεπουμπλικάνους να βαδίσουν μπροστά. «Πρέπει να προχωρήσουμε» είπε.

Ο αντιπρόεδρος Πενς βρίσκονταν επίσης στο Καπιτώλιο αναλαμβάνοντας την δύσκολη αποστολή να πείσει του Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές να ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης του Obamacare. Ωστόσο, με την σθεναρή αντίσταση του Μακέιν, η προσπάθεια του, ήταν μάταιη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters