Περιβάλλον
Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017 17:26

Β. Κορέα: Η χειρότερη ξηρασία εδώ και 16 χρόνια επιδεινώνει την έλλειψη τροφίμων

Η Βόρεια Κορέα πλήττεται από τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 16 χρόνια, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, προκαλώντας φόβους επιδείνωσης της έλλειψης τροφίμων στη χώρα όπου τα παιδιά και άλλες ευάλωτες ομάδες υποσιτίζονται εδώ και χρόνια.

Η Βόρεια Κορέα πλήττεται από τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 16 χρόνια, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, προκαλώντας φόβους επιδείνωσης της έλλειψης τροφίμων στη χώρα όπου τα παιδιά και άλλες ευάλωτες ομάδες υποσιτίζονται εδώ και χρόνια.

Η παραγωγή βασικών καλλιεργειών της Βόρειας Κορέας το τρέχον έτος, συμπεριλαμβανομένου του ρυζιού, του καλαμποκιού, της πατάτας και της σόγιας, έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από παρατεταμένες ξηρασίες που «απειλούν την επισιτιστική ασφάλεια για μεγάλο μέρος του πληθυσμού της», αναφέρει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ σε πρόσφατη έκθεση που καταρτίστηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι βροχοπτώσεις στις κύριες περιοχές παραγωγής δημητριακών είναι χαμηλότερες από εκείνες του 2001, όταν η παραγωγή σιτηρών σημείωσε χαμηλό ρεκόρ δύο εκατομμυρίων τόνων. Αν σημειώθηκε βροχόπτωση αυτό το μήνα, πιθανότατα είναι πολύ αργά για να αναπτυχθούν κανονικά οι βασικές καλλιέργειες πριν τη συγκομιδή του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, σύμφωνα με την έκθεση.

Λόγω της ξηρασίας, η παραγωγή καλλιεργειών τον Ιούνιο, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού, του κριθαριού και των πατατών, μειώθηκε στους 310.000 τόνους, περισσότερο από 30% κάτω από τους περυσινούς 450.000 τόνους. Η συγκομιδή της πρώιμης περιόδου συνήθως αντιπροσωπεύει το 10% της συνολικής ετήσιας παραγωγής σιτηρών της χώρας.

«Αυξημένες εισαγωγές τροφίμων, εμπορικές ή μέσω επισιτιστικής βοήθειας, θα απαιτηθούν κατά τους επόμενους τρεις μήνες, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής εφοδιασμός τροφίμων για τους πιο ευάλωτους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των ηλικιωμένων», αναφέρει η ανακοίνωση του οργανισμού.

Η Βόρεια Κορέα παρουσίασε χρόνια έλλειψη τροφίμων τη δεκαετία του 1990, όταν ένας λιμός που προκλήθηκε από χρόνια κακοκαιρίας και οικονομικής κακοδιαχείρισης ώθησε τη χώρα να εκδώσει μια σπάνια έκκληση για διεθνή βοήθεια. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από την πείνα εκείνη την περίοδο.

Από τότε, η χώρα επέτρεψε περισσότερες δραστηριότητες στην αγορά και ενθάρρυνε το εμπόριο με την Κίνα ώστε να αυξήσει την πρόσβαση στα τρόφιμα. Η εγχώρια παραγωγή τροφίμων έχει επίσης βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας εξακολουθούν να προειδοποιούν ότι οι ελλείψεις παραμένουν ευρέως διαδεδομένες.

Ωστόσο, οι ανθρωπιστικές βοήθειες καθίστανται όλο και πιο σπάνιες τα τελευταία χρόνια, καθώς η Βόρεια Κορέα εξακολούθησε να δοκιμάζει πυρηνικά όπλα και πυραύλους σε αντίθεση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Τον Σεπτέμβριο, μετά την πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, η Νότια Κορέα δεν προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια σε δεκάδες χιλιάδες θύματα πλημμυρών στη Βόρεια Κορέα, λέγοντας ότι η χώρα πρέπει να διαθέσει τα χρήματα που δαπανώνται για όπλα σε τρόφιμα. Ο νέος πρόεδρος της Ν. Κορέας ωστόσο έχει φανεί πιο διαλλακτικός στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας.