Πολιτιστικά
Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017 10:30

Χωρίς αυτό, δεν υπάρχει ζωή

Στο ζωογόνο νερό είναι αφιερωμένη η 2η ετήσια έκθεση φωτογραφίας των μελών της Φωτογραφικής Ομάδας Σάμου - ΦΩΤ.Ο.Σ., με τίτλο «Νερό», η οποία παρουσιάζεται στον προαύλιο χώρο της Βιβλιοθήκης Σάμου, στη Σάμο, από τις 28 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου, από τις 8 έως τις 11 το βράδυ.

Στο ζωογόνο νερό είναι αφιερωμένη η 2η ετήσια έκθεση φωτογραφίας των μελών της Φωτογραφικής Ομάδας Σάμου - ΦΩΤ.Ο.Σ., με τίτλο «Νερό», η οποία παρουσιάζεται στον προαύλιο χώρο της Βιβλιοθήκης Σάμου, στη Σάμο, από τις 28 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου, από τις 8 έως τις 11 το βράδυ.

Ως μέλος της ομάδας, η Σοφία Τσουμάκη εξηγεί για την έκθεση: «Τα 2/3 του σώματός μας, όπως και τα 2/3 της επιφάνειας της Γης, αποτελούνται από νερό. Το νερό συνδέει, μεταφέρει πληροφορίες, μεταφέρει ζωή. Χωρίς νερό, δεν υπάρχει ζωή. Όλοι οι μεγάλοι πολιτισμοί αναπτύχθηκαν και άνθισαν σε περιοχές, όπου υπήρχε νερό.

Από την άλλη, δύο άλλα κύρια χαρακτηριστικά του νερού είναι η ρευστότητα και η διαφορετικότητα: η ικανότητά του να ρέει γύρω από τα εμπόδια ή ακόμα και να τα διαπερνάει, συνεχίζοντας απρόσκοπτα  την πορεία του, ενώ, παράλληλα, μπορεί να εκδηλώνεται μέσα από ποικίλα χρώματα και μορφές: χιόνι, βροχή, χαλάζι, δροσοσταλίδα, μπορεί να είναι ήρεμο και διαυγές ή θολό και ανακατωμένο, έχει την δυνατότητα να καθρεφτίζει κλπ. Και ακριβώς αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι, που, σε ψυχολογικό επίπεδο, συνδέουν το νερό με τον κόσμο των συναισθημάτων και την ικανότητά μας να αισθανόμαστε.

Με αφορμή, λοιπόν, το υγρό στοιχείο και όλα όσα αυτό αντιπροσωπεύει μέσα μας και γύρω μας, αυτή η έκθεση έχει ως στόχο, αφενός μεν να υπογραμμίσει την αξία του στην καθημερινότητα και στη διατήρηση της ζωής, αφετέρου να χαρτογραφήσει την πολύ προσωπική και ιδιαίτερη σχέση που έχει ο καθένας μας μαζί του, μέσα από την διαφορετικότητα της ματιάς και την ρευστότητα της προσωπικής έκφρασης.

Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι μας γεννηθήκαμε σε μια χώρα που περιβάλλεται από νερό, γεγονός που επιδρά πάνω μας ποικιλοτρόπως ως λαό, πόσο μάλλον σε εμάς που γεννηθήκαμε σε νησί, αυτό της Σάμου. Και μιας και το νερό συνδέει και μεταφέρει μηνύματα και πληροφορίες, ευχόμαστε η έκθεση αυτή να αποτελέσει  το έναυσμα για περισσότερη σύνδεση, επαφή, ενσυναίσθηση, ροή και επικοινωνία μεταξύ μας. Καλή περιήγηση!».

Με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων

Η Φωτογραφική Ομάδα Σάμου δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2013, όταν έγινε το πρώτο κάλεσμα από μια παρέα Σαμιωτών, που ένιωθε την ανάγκη να μοιραστεί την αγάπη της για τη φωτογραφία. Μετά από δύο περίπου χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2015, συστάθηκε το σωματείο ΦΩΤ.Ο.Σ..

Στόχος του είναι η ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων σχετικά με την καλλιτεχνική φωτογραφία. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε 15 μέρες  (στο διάστημα Οκτωβρίου - Ιουνίου) και, κατά τη διάρκειά τους, γίνονται εισηγήσεις, με θέμα τη θεωρία και την τεχνική της φωτογραφίας.

Οι καλλιτέχνες

Στην έκθεση, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αγγελική Σπύρου, Αγγελίνα Κανελλοπούλου, Άγης Φερεντίνος, Αλέξανδρος Καρπαθίου, Αμαρυλλίς Αμοργιανού, Άνθη Παπαχριστοδούλου, Άννα Λεονταρίδου, Άννα Νεοφύτου, Βαγγέλης Λεοντίδης, Γιώργος Τζουραμάνης, Γιάννης Πατρώνης, Γιώργος Τσολακάκης, Γιώργος Χαραλαμπάκης, Δημήτρης Καρράς, Δημήτρης Παυλής, Ειρήνη Γερογλή, Ειρήνη Καπέλλου, Ελεάννα Κωνσταντάκη, Ελευθερία Καρύδα.

Ηλιάνα Τσακουμάκη, Ηρώ Παυλιδάκη, Ιωάννης Αποστόλου, Ιωάννης Δούζης, Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης, Κώστας Βέβας, Μανουέλα Χριστοδουλάκη, Μανώλης Θράβαλος, Μανώλης Μόττος, Μανώλης Νεοφώτιστος, Μαρία Κασσιτά, Μιχάλης Σβαρνιάς, Νίκος Αγγελής, Νίκος Τσούλος, Νίκος Τσουμάκης, Νίκος Χουσάς, Παναγιώτης Μαχαίρας, Σάρα Λυμπέρη, Σοφία Τσουμάκη, Σταματία Καρύδα, Στέλιος Δεμερτζής, Τάσος Σαραντίδης, Χρήστος Βασιλειάς, Xρυσόστομος Γαλαθρής.

Πληροφορίες

Βιβλιοθήκη Σάμου: Θεμιστοκλή Σοφούλη 47 - Σάμος, τηλ.: 2273 027216.

[email protected]