Κόσμος
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2006 18:25

«Η Αλ Κάιντα ελέγχει το δυτικό Ιράκ»

Η Αλ Κάιντα ελέγχει το δυτικό Ιράκ και οι αμερικανικές δυνάμεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε τους αντάρτες, ούτε την αυξανόμενη επιρροή του τρομοκρατικού δικτύου της οργάνωσης στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό αναφέρει μυστική έκθεση του Σώματος των Πεζοναυτών την οποία αποκαλύπτει σήμερα η Washington Post.

Η πεντασέλιδη έκθεση, που συντάχθηκε τον Αύγουστο, επικεντρώνεται στην σουνιτικής πλειοψηφίας επαρχία Αλ Ανμπάρ, την κυριότερη εστία αντίστασης στο Ιράκ.

Στην έκθεση η Αλ Κάιντα περιγράφεται ως η κυρίαρχη οργάνωση στην περιοχή, με τη μεγαλύτερη επιρροή, ενώ επισημαίνεται ότι ούτε η ιρακινή κυβέρνηση, ούτε οι αμερικανικές δυνάμεις μπορούν να ελέγξουν την καθημερινή ζωή του μέσου Σουνίτη.

Σύμφωνα με το έγγραφο, εάν οι ΗΠΑ δεν αναπτύξουν επιπλέον 15 με 20 χιλιάδες στρατιώτες και δεν αποδεσμεύσουν εκατομμύριο δολάρια για την αποστολή βοήθειας στην περιοχή, οι δυνάμεις τους στο δυτικό Ιράκ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τους αντάρτες.

Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, ο μεγαλύτερος φόβος των Σουνιτών είναι πια πραγματικότητα: Το Ιράν ελέγχει τη Βαγδάτη και οι κάτοικοι της Αλ Ανμπάρ έχουν τεθεί στο περιθώριο, βρίσκοντας καταφύγιο και μοναδικό στήριγμα στους κόλπους της Αλ Κάιντα.