Κόσμος
Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017 11:07

Επιμένει ο Τραμπ στις προσπάθειες κατάργησης του Obamacare

Κριτική στους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές για την αποτυχία τους να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την κατάργηση και αντικατάσταση του Obamacare άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Κριτική στους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές για την αποτυχία τους να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την κατάργηση και αντικατάσταση του Obamacare άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η πολιτική προσπάθεια κατάργησης και αντικατάστασης του Obamacare δεν έχει προς το παρόν στεφθεί με επιτυχία, εξαιτίας των διαφωνιών και των επιφυλάξεων μεταξύ συντηρητικών και μετριοπαθών Γερουσιαστών.

Μετά την προτροπή του Τραμπ –σε γεύμα εργασίας με 49 Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές- για τη συνέχιση των προσπαθειών, μία ομάδα Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών είχε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς σε μία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές και να δρομολογηθούν εξελίξεις.

Η κατάργηση κι αντικατάσταση του Obamacare υπήρξε ουσιαστική προεκλογική δέσμευση του Τραμπ, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν υποσχεθεί την κατάργησή του από το 2010.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τους Γερουσιαστές να παραμείνουν στην Ουάσινγκτον τον Αύγουστο μέχρι να βρουν κοινά σημεία.

«Μπορούμε να το καταργήσουμε, αλλά πρέπει να το καταργήσουμε και να το αντικαταστήσουμε και δεν πρέπει να φύγουμε από την Ουάσινγκτον μέχρι αυτό να ολοκληρωθεί», είπε χαρακτηριστικά στο γεύμα εργασίας.

Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία βρίσκονται αντιμέτωποι με την ουσιαστική πολιτική πρόκληση να γεφυρώσουν τις διαφορετικές πολιτικές και οικονομικές προσεγγίσεις μεταξύ των συντηρητικών και των μετριοπαθών

Εν τω μεταξύ, έκθεση του ανεξάρτητου γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) δείχνει ότι 32 εκατομμύρια Αμερικανοί θα χάσουν τις ασφαλιστικές καλύψεις που έχουν μέχρι το 2026, στην περίπτωση που το Obamacare καταργηθεί χωρίς να αντικατασταθεί από ένα άλλο νομοσχέδιο ασφαλιστικών καλύψεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, 17 εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένεται ότι θα χάσουν τις παροχές υγείας και θα μείνουν ανασφάλιστοι μόνο μέσα στο 2018. Παράλληλα, το οικονομικό κόστος των ασφαλίστρων θα αυξηθεί κατά 25% τον επόμενο χρόνο, ενώ αναμένεται ότι θα διπλασιαστεί μέχρι το 2026.