Περιβάλλον
Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017 10:37

Βραζιλία: Απελευθέρωση 860.000 στρεμμάτων τροπικού δάσους για υλοτομία, γεωργία και εξόρυξη

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Βραζιλίας προτείνει την απελευθέρωση 860.000 στρεμμάτων του Εθνικού Δάσους του Ζαμαντσίμ για γεωργική χρήση, εξόρυξη και υλοτομία. Το σχέδιο της κυβέρνησης προκάλεσε αντιδράσεις ακτιβιστών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα συμβιβαστικό μέτρο, μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, που ισχυρίζονται ότι το νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποψίλωση στην περιοχή Παρά.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Βραζιλίας προτείνει την «απελευθέρωση» 860.000 στρεμμάτων του Εθνικού Δάσους του Ζαμαντσίμ για γεωργική χρήση, εξόρυξη και υλοτομία. Το σχέδιο της κυβέρνησης προκάλεσε αντιδράσεις ακτιβιστών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα συμβιβαστικό μέτρο, μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, που ισχυρίζονται ότι το νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποψίλωση στην περιοχή Παρά.

Εάν εγκριθεί, το νομοσχέδιο θα μετατρέψει περίπου το 27% του εθνικού δάσους σε προστατευόμενη περιοχή, δήλωσε το υπουργείο. Οι ομάδες για τη μείωση του μεγέθους του δάσους υποστηρίζουν ότι το σχέδιο θα φέρει οικονομική πρόοδο στην περιοχή.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για τη μείωση των συγκρούσεων για τη γη, την αποφυγή της αποψίλωσης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τα μέτρα επικρίθηκαν από τους οικολόγους και τις τοπικές περιβαλλοντικές ομάδες, που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ενέδωσε στα διάφορα λόμπι και ότι το νομοσχέδιο αποτελεί αμνηστία για την παράνομη κατοχή του δάσους, που έχει οδηγήσει μέχρι και στο θάνατο περιβαλλοντικών ακτιβιστών, σύμφωνα με διεθνείς ΜΚΟ.

Το 2016, η αποψίλωση του Αμαζονίου αυξήθηκε κατά 29% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με δορυφορικά στοιχεία της κυβέρνησης, πραγματοποιώντας το μεγαλύτερο άλμα από το 2008 και αναιρώντας πρόσφατα θετικά βήματα προόδου.

Σύμφωνα με τον Ζουάν Ντομπλάς της βραζιλιάνικης ΜΚΟ Κοινωνικοπεριβαλλοντικό Ινστιτούτο (ISA), ενώ η αποψίλωση για την εκτροφή βοοειδών ανακόπηκε, ενισχύθηκε η λεηλασία του δάσους από τους υλοτόμους.

Υπέρ του αγώνα των ακτιβιστών τάχθηκε και το διάσημο μοντέλο Ζιζέλ Μπούντχεν, καλώντας τον Πρόεδρο Τεμέρ να «προστατεύσει τη μητέρα Γη».