Πολιτιστικά
Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017 08:05

Μουσείο Ακρόπολης: Μία έκθεση που συγκινεί και γοητεύει

Η έκθεση του Ωνάσειου Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Υόρκης, που συγκίνησε και γοήτευσε κοινό και κριτικούς, ήρθε στην Ελλάδα.

Η έκθεση του Ωνάσειου Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Υόρκης, που συγκίνησε και γοήτευσε κοινό και κριτικούς, ήρθε στην Ελλάδα.

Η αφηγηματική έκθεση, που διηγείται και φωτίζει το αθέατο σύμπαν των συναισθημάτων στην προσωπική, κοινωνική και πολιτική ζωή του αρχαίου κόσμου, αριθμεί 129 αριστουργήματα από τα σπουδαιότερα Μουσεία του κόσμου.

Το κορυφαίο Μουσείο της χώρας και ένα από τα σπουδαιότερα στον κόσμο, το Μουσείο Ακρόπολης, σε μια σπάνια και σημαντική σύμπραξη, συναντά το Ίδρυμα Ωνάση, που μετρά 42 χρόνια προσφοράς στον Πολιτισμό και την Παιδεία. Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής είναι η συνδιοργάνωση της έκθεσης «Emotions, ένας κόσμος συναισθημάτων», που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης. Η έκθεση  θα διαρκέσει έως τις 19 Νοεμβρίου.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Μουσείου, Καθ. Δημήτρης Παντερμαλής: «Πρόκειται για μια ασυνήθιστη αρχαιολογική έκθεση, που έχει ως θέμα της την απεικόνιση του “ήθους της ψυχής” σε 129 έργα της αρχαίας τέχνης. Με αναπάντεχα λιτά, αλλά δυνατά μέσα, οι αρχαίοι καλλιτέχνες απέδωσαν φωτεινά συναισθήματα, όπως επιθυμία, έρωτα, πόθο και αισχύνη, αλλά και σκοτεινά πάθη, όπως μανία, μίσος, εκδίκηση και συντριβή».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Δρ Αντώνης Παπαδημητρίου, εκφράζοντας τη χαρά του για την ευόδωση της μεταφοράς της σπουδαίας έκθεσης στην Ελλάδα, δήλωσε: «Το ταξίδι στον χρόνο και στον χώρο συνεχίζεται. Μετά την εντυπωσιακή έκθεση στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, 129 κειμήλια από μεγάλα ελληνικά και ξένα Μουσεία “ταξιδεύουν” στο Μουσείο Ακρόπολης με την ίδια αποστολή: να ξυπνήσουν την ενσυναίσθησή μας για τον αρχαίο κόσμο και τα συναισθήματα που κάποτε τον κυρίευσαν.

Η έκθεση ανταποκρίνεται στην εκπαιδευτική αποστολή του Ιδρύματος Ωνάση, αλλά και στην κατεύθυνση της ιστορικής έρευνας: όχι ως φορέα έτοιμων διδαγμάτων για τη σύγχρονη κοινωνία, αλλά ως οχήματος που μεταφέρει τον επισκέπτη στο παρελθόν, για να του αποκαλύψει τις κυρίαρχες ιδέες κάθε εποχής. Αποτελεί, μάλιστα, ξεχωριστή τιμή ότι ο Οργανισμός, με τον οποίο συνεργαζόμαστε, είναι το Μουσείο Ακρόπολης, το οποίο ταυτίζεται με την εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού και την εκπαιδευτική αξιοποίηση των εκθεμάτων».

Η περιήγηση στην έκθεση είναι ένας θορυβώδης περίπατος στην ψυχή του ανθρώπου, τα πάθη της οποίας εκφράζονται μέσα από το φίλτρο της αρχαίας τέχνης. Εκθέματα από τα σπουδαιότερα Μουσεία του κόσμου αφηγούνται τα συναισθήματα στην αρχαία ελληνική τέχνη, μέσα από τη ματιά του Μουσείου Ακρόπολης. Πολλά από τα εκθέματα είναι μοναδικά καλλιτεχνήματα, τα οποία παρουσιάζονται στην Ελλάδα για πρώτη φορά, αλλά πολλά είναι και εκείνα από ελληνικά μουσεία, που, για πρώτη φορά, επικεντρώνεται επάνω τους το διεθνές ενδιαφέρον.

Την πορεία του επισκέπτη υποδεικνύει μια τεράστια σπείρα με κατακόρυφα «λάβαρα» από βινύλιο σε πολλές αποχρώσεις του κόκκινου χρώματος - από το ρόδινο ανοιχτό έως το βαθύ και σκοτεινό κόκκινο -, που αντιστοιχούν συμβολικά στην ποικιλία και την ένταση των συναισθημάτων. Παράλληλα, η σπείρα αυτή αγκαλιάζει τα δύο κεντρικά εκθέματα, τα λαμπρά αγάλματα του Έρωτα και του Πόθου που αναδύονται μέσα από άφθονο φως, ενώ, απέναντι, μέσα σε μια σκοτεινή εσοχή, παρουσιάζεται υποφωτισμένη η τοιχογραφία με τη θυσία της Ιφιγένειας, στην οποία καταγράφονται δυνατά συναισθήματα ενοχής, απελπισίας και προσμονής.

Τα άλλα 126 εκθέματα τοποθετήθηκαν ανάμεσα στην κόκκινη σπείρα και σε ένα σπονδυλωτό περίβλημα σε χρώμα γκρι, που μετριάζει σε μεγάλο βαθμό την ένταση του κόκκινου και αντιστοιχεί συμβολικά στον λογικό κόσμο της ψυχής.

Οι κύριες εκθεσιακές ενότητες είναι: 1. «Η τέχνη των συναισθημάτων - τα συναισθήματα στην τέχνη» - 2. «Οι χώροι των συναισθημάτων», με υποενότητες «Ο ιδιωτικός χώρος», «Το πεδίο της μάχης», «Ο δημόσιος χώρος», «Οι ιεροί χώροι» και «Το νεκροταφείο» -3. «Τα αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα» - 4. «Τα ανεξέλεγκτα συναισθήματα» και 5. «Μήδεια». Η έκθεση είναι εμπλουτισμένη με 11 video, τα οποία στήθηκαν δίπλα σε πρωτότυπα έργα και αφηγούνται, με εικόνα και σύντομο κείμενο, τους δραματικούς μύθους στις πολυπρόσωπες παραστάσεις των αγγείων, βοηθώντας έτσι τον επισκέπτη στην πλοήγησή του.

Επιμελητές της έκθεσης είναι οι: Άγγελος Χανιώτης, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών του Ινστιτούτου Ανώτατων Σπουδών (Πρίνστον) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση στις ΗΠΑ, Νικόλαος Καλτσάς, επίτιμος διευθυντής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, και Ιωάννης Μυλωνόπουλος, αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Η έκθεση στο Μουσείο Ακρόπολης στήνεται σε ένα διαφορετικό μουσειακό σκηνικό, που οργάνωσε το Μουσείο, σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Ελένη Σπάρτση. Τη γενική εποπτεία της νέας παρουσίασης έχει αναλάβει προσωπικά ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, Καθ. Δημήτρης Παντερμαλής.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα: 8:00 π.μ. - 4:00 μ.μ., Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη: 8:00 π.μ. - 8:00 μ.μ., Παρασκευή: 8:00 π.μ. - 10:00 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή: 8:00 π.μ. - 8:00 μ.μ..  

[email protected]