Κόσμος
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2006 18:12

Σχεδιάστηκαν στη Στουτγκάρδη απαγωγές υπόπτων από τη CIA;

Στη Γερμανία επανέρχεται στην επικαιρότητα το ζήτημα των παράνομων πτήσεων και των απαγωγών της CIA.

Οπως αποκαλύπτει το τηλεοπτικό μαγκαζίνο Report Mainz σε εκπομπή που θα μεταδοθεί το βράδυ, οι ΗΠΑ σχεδίαζαν και συντόνιζαν απαγωγές υπόπτων για τρομοκρατική δράση -και τη μεταφορά τους στο Γκουαντάναμο- από γερμανικό έδαφος, χρησιμοποιώντας για τον σκοπό αυτόν την αμερικανική βάση στη Στουτγκάρδη.

Οι συντελεστές της εκπομπής του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης επικαλούνται απόρρητο έγγραφο της κεντρικής αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης EUCOM στην Στουτγκάρδη.

Από το εν λόγω έγγραφο προκύπτει ότι το 2002, σχεδιάστηκε εκεί η μεταφορά από την Τούζλα της Βοσνίας στη βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας έξι Αλγερινών υπόπτων για τρομοκρατική δράση που είχαν απαχθεί. Από την Τουρκία οι έξι ύποπτοι μεταφέρθηκαν μαζί με άλλους 28 αιχμαλώτους από το Κανταχάρ στο στρατόπεδο του Γκουαντάναμο, όπου κρατούνται μέχρι σήμερα χωρίς δίκη.

«Είναι μια υπόθεση για την γερμανική εισαγγελία, καθώς εκτυλίχθηκε εδώ και τα αδικήματα σχεδιάστηκαν και συντονίστηκαν στη Γερμανία», δήλωσε ο ειδικός εντεταλμένος των Η.Ε. για τα βασανιστήρια Μάνφρεντ Νόβακ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εντεταλμένου της γερμανικής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Γκίντερ Νόκε: «Εάν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπραξαν οι Αμερικανοί σχεδιάστηκαν σε γερμανικό έδαφος, είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει τα ανώτατα κλιμάκια του κράτους. Θα πρέπει η πολιτική ηγεσία να επιληφθεί του θέματος και να αναζητήσει τους υπεύθυνους».

Η υπόθεση έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ο βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων και εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας Κρίστιαν Στρόμπελε θέτει το ερώτημα εάν γνώριζαν την υπόθεση οι Γερμανοί αξιωματικοί που υπηρετούν ως σύνδεσμοι στην αμερικανική βάση της Στουτγκάρδης.

DEUTSCHE WELLE