Κόσμος
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2006 18:24

Και η Ελλάδα γνώριζε για τις μυστικές φυλακές της CIA στην Ευρώπη

Η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε για τις μυστικές φυλακές της CIA στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η έκθεση, που συντάχθηκε έπειτα από πολύμηνη έρευνα της ειδικής επιτροπής, στρέφεται εναντίον των κυβερνήσεων σε Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Πολωνία, Σουηδία, Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Κύπρο, και κατηγορεί τον επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ Χαβιέ Σολάνα για «παραλήψεις και αρνήσεις» κατά την διάρκεια των καταθέσεων τους στην επιτροπή που ερεύνησε το ζήτημα.

Αν και η επιτροπή δεν παρουσίασε αρκετά στοιχεία για να στηρίξει τις κατηγορίες της, ωστόσο ισχυρίζεται ότι έλαβε στοιχεία από μυστικά έγγραφα από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων και των πρακτικών από συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή της Κοντολίζα Ράις. «Τουλάχιστον 1.245 πτήσεις της CIA πραγματοποιήθηκαν σε εναέριο χώρο της Ε.Ε. ή πραγματοποίησαν στάση σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια», αναφέρεται στην έκθεση. Εκτός αυτού, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι στην Πολωνία λειτουργούσε, κατά διαστήματα, μυστική φυλακή της CIA.

Από τις Αρχές των αναφερομένων χωρών ζητείται να διεξαγάγουν οι ίδιες έρευνες σχετικά με το αν οι κυβερνήσεις τους παραβίασαν ευρωπαϊκές συμφωνίες περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το προσχέδιο της έκθεσης, σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχων της ΕΕ, θα τεθεί σε ψηφοφορία μετά τα Χριστούγεννα σε επιμέρους επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου.

ASSOCIATED PRESS, DER SPIEGEL