Κόσμος
Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017 12:28

Επίθεση σε ισλαμικά τεμένη στο βόρειο Ισραήλ

Δύο ισλαμικά τεμένη έγιναν στόχος επιθέσεων στην περιοχή Μούγκαρ στο βόρειο Ισραήλ, όπου αναπτύχθηκαν δυνάμεις της αστυνομίας μετά την ένταση που υπήρξε μεταξύ κατοίκων.

Δύο ισλαμικά τεμένη έγιναν στόχος επιθέσεων στην περιοχή Μούγκαρ στο βόρειο Ισραήλ, όπου αναπτύχθηκαν δυνάμεις της αστυνομίας μετά την ένταση που υπήρξε μεταξύ κατοίκων.

Ένας από τους δύο Ισραηλινούς αστυνομικούς οι οποίοι σκοτώθηκαν την Παρασκευή στην Ιερουσαλήμ στην επίθεση που εξαπέλυσαν με όπλο τρεις Ισραηλινοί Άραβες, ζούσε στη Μούγκαρ, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης. Ο αστυνομικός ήταν δρούζος.

Μετά την επίθεση της Παρασκευής, οι δράστες της οποίας σκοτώθηκαν, έχει οξυνθεί η ένταση μεταξύ των δρούζων και των μουσουλμάνων που ζουν μαζί στη Μούγκαρ και η αστυνομία ανησυχεί για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης.

Τα δύο τεμένη έγιναν στόχος επίθεσης τα ξημερώματα της Δευτέρας, χωρίς να υπάρξουν θύματα ή υλικές ζημιές. Στο ένα ερρίφθη βόμβα κρότου και στο δεύτερο πυροβολισμοί, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Η μειονότητα των δρούζων, εθνοθρησκευτικής κοινότητας της οποίας η θρησκεία συνενώνει μεταξύ άλλων στοιχεία ισμαηλιτικού Ισλάμ, ιουδαϊσμού, χριστιανισμού και νεοπλατωνισμού, είναι μια από τις λίγες αραβικές κοινότητες του Ισραήλ που είναι αναγκασμένη να υπηρετεί στον στρατό, ενώ η αστυνομία μετρά πολλούς στις τάξεις της.

Οι Ισραηλινοί δρούζοι είναι μειονότητα στο εσωτερικό μειονότητας: Άραβες λόγω πολιτισμού, δρούζοι λόγω θρησκείας και Ισραηλινοί λόγω υπηκοότητας.

Οι περίπου 100.000 δρούζοι είναι Άραβες, όμως οι Ισραηλινοί δεν τους θεωρούν τέτοιους. Αφότου δέχθηκαν να υπηρετήσουν στον ισραηλινό στρατό το 1957, υπηρετούν κανονικά στρατιωτική θητεία, αντίθετα με τους υπόλοιπους Ισραηλινούς Άραβες.

Αντίθετα οι 20.000 δρούζοι του Γκολάν, του συριακού υψίπεδου που καταλήφθηκε το 1967 από το Ισραήλ, θεωρούν τους εαυτούς τους Σύρους και κατά μεγάλη πλειονότητα αρνούνται να δεχθούν την ισραηλινή υπηκοότητα.

Απόγονοι των Παλαιστίνιων που παρέμειναν στη γη τους μετά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948, οι Ισραηλινοί Άραβες έχουν την ισραηλινή υπηκοότητα και αντιπροσωπεύουν το 17,5% του πληθυσμού του εβραϊκού κράτους. Πολλοί Ισραηλινοί Άραβες καταγγέλλουν ότι αποτελούν «πολίτες δεύτερης κατηγορίας» και κατηγορούν τους δρούζους ότι βοηθούν το Ισραήλ να τους περιθωριοποιεί.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο