Ξεκινά αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο νέος κύκλος των διαπραγματεύσεων για το Brexit, όπως γνωστοποίησε η βρετανική κυβέρνηση.
Ξεκινά αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο νέος κύκλος των διαπραγματεύσεων για το Brexit, όπως γνωστοποίησε η βρετανική κυβέρνηση.
Τον Βρετανό υπουργό, αρμόδιο για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Ντέιβιντ Ντέιβις, θα υποδεχθεί στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ. Θα ακολουθήσουν οι επαφές των συντονιστών και των ομάδων εργασίας.
Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν ως την Πέμπτη, όταν θα γίνει μια συνεδρίαση της ολομέλειας και θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.
Τα ζητήματα του κόστους του Brexit, των δικαιωμάτων των εκπατρισμένων και των συνόρων με την Ιρλανδία θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί πριν μπορέσει να αρχίσει η συζήτηση για τη «μελλοντική σχέση», υπενθύμισε πρόσφατα ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. επανέλαβε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2018, ώστε να καταστεί δυνατή η επικύρωση της οριστικής συμφωνίας από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη ως τον Μάρτιο του 2019.
Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη το σχέδιο νόμου το οποίο έχει σκοπό να τερματιστεί η υπεροχή του κοινοτικού επί του εθνικού δικαίου. Αλλά το κείμενο αυτό, το οποίο θα υποβληθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων το φθινόπωρο, δεν αναμένεται να εγκριθεί στη παρούσα του μορφή από την αξιωματική αντιπολίτευση των Εργατικών. Οι επικεφαλής των τοπικών κυβερνήσεων της Σκοτίας και της Ουαλίας απειλούν επίσης να εμποδίσουν την έγκρισή του.
Υπό τον τίτλο «Σχέδιο Νόμου για την Αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», το κείμενο, έκτασης 60 και πλέον σελίδων, έχει στόχο να αντικαταστήσει, την «ημέρα της εξόδου» από την Ε.Ε., τον Νόμο Περί Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 1972, ο οποίος ενσωμάτωσε τις κοινοτικές συνθήκες στο βρετανικό εθνικό δίκαιο.
Θα καταστήσει δυνατή επίσης τη μεταφορά, ως έχει ή τροποποιημένου, μεγάλου μέρους των ευρωπαϊκών κανονισμών στο βρετανικό δίκαιο, ένα τιτάνιο έργο δεδομένων των χιλιάδων διαφορετικών υπαρχουσών ρυθμίσεων.
Στόχος είναι το Ηνωμένο Βασίλειο να μην αντιμετωπίσει καμιά δυσχέρεια νομικής φύσης όταν θα έχει πλέον διακόψει τη σχέση του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το πέρας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες.
Οι Βρετανοί ενέκριναν κατά πλειοψηφία την αποχώρηση από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016. Η συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενημέρωσε επίσημα την Ε.Ε. τον Μάρτιο ότι η χώρα της επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ένωση, εγκαινιάζοντας την περίοδο της διετούς διαπραγμάτευσης για την οριστικοποίηση του Brexit.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP