Κόσμος
Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017 08:47

ΗΠΑ: Προς νέα προσφυγή της κυβέρνησης υπέρ του αντιμεταναστευτικού διατάγματος

Νέα προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προανήγγειλε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, με στόχο την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου αντιμεταναστευτικού διατάγματος του προέδρου Τραμπ, έπειτα από την ετυμηγορία  ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Χαβάης που διεύρυνε τις εξαιρέσεις.

Νέα προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προανήγγειλε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, με στόχο την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου αντιμεταναστευτικού διατάγματος του προέδρου Τραμπ, έπειτα από την ετυμηγορία  ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Χαβάης που διεύρυνε τις εξαιρέσεις.

Ο Σέσιονς στη σχετική του ανακοίνωση σημειώνει ότι ένα «τοπικό δικαστήριο με ανάρμοστο τρόπο υποκατέστησε με τις πολιτικές του προτιμήσεις αποφάσεις της κυβέρνησης για θέματα εθνικής ασφαλείας σε μια περίοδο σοβαρότατων απειλών, αψηφώντας τόσο το προνόμιο της εκτελεστικής εξουσίας όσο και τις οδηγίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Οι εννέα ανώτατοι δικαστές «χρειάστηκε ήδη να διορθώσουν αυτό το τοπικό δικαστήριο μία φορά, και παρά τη θέλησή μας θα επιστρέψουμε στο Ανώτατο Δικαστήριο» ώστε να αποκατασταθούν «οι κανόνες του δικαίου και το δικαίωμα της κυβέρνησης να προστατεύει το έθνος» προσθέτει.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε την 30ή Ιουνίου την εφαρμογή εν μέρει του διατάγματος Τραμπ.

Το αντιμεταναστευτικό διάταγμα απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ των πολιτών έξι μουσουλμανικών χωρών (Συρία, Λιβύη, Ιράν, Σουδάν, Σομαλία, Υεμένη) για 90 ημέρες καθώς και των προσφύγων από όλο τον κόσμο για 120 ημέρες, εξαιρουμένων μόνο όσων μπορούν να αποδείξουν «μια αυθεντική σχέση με κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο στις ΗΠΑ».

Έτσι, μπορούν να μπαίνουν στη χώρα άνθρωποι που θέλουν να επισκεφθούν «στενούς συγγενείς» τους, ή φοιτητές σε αμερικανικά πανεπιστήμια, ή μισθωτοί σε αμερικανικές εταιρείες, ή ένας καθηγητής που έλαβε πρόσκληση από ένα πανεπιστήμιο για να δώσει μια διάλεξη.

Όμως για την αμερικανική κυβέρνηση οι «στενοί συγγενείς» που μπορούν να μπαίνουν στη χώρα είναι μόνο «οι γονείς, οι σύζυγοι, τα παιδιά, οι γαμπροί και οι νύφες, τα αδέλφια και τα ετεροθαλή αδέλφια».

Αυτός ο ορισμός του ποιος είναι «στενός συγγενής» αμφισβητήθηκε από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Χαβάης.

«Στη Χαβάη, η έννοια του “στενού συγγενή” συμπεριλαμβάνει πολύ κόσμο που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε να εξαιρέσει» από τον ορισμό που έδωσε, τόνισε ο Ντάγκλας Τσιν, ο πολιτειακός υπουργός Δικαιοσύνης της Χαβάης, σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Στην ετυμηγορία του, ο ομοσπονδιακός δικαστής της Χαβάης Ντέρικ Ουότσον έκρινε ότι ο ορισμός των «στενών συγγενών» εξαιρεί άδικα ανθρώπους που βάσει της «κοινής λογικής» θα όφειλαν να συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν, όπως «οι παππούδες, τα εγγόνια, οι θείοι και οι θείες, οι ανιψιοί και οι ανιψιές, οι εξάδελφοι και οι εξάδελφες» των ανθρώπων που ζουν στις ΗΠΑ.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τομ Μπόσερτ εξέφρασε «ανησυχία» για την απόφαση αυτή, λέγοντας ότι «μοιάζει αρκετά ευρεία» και προσθέτοντας ότι «θα με προβλημάτιζε αν είναι πράγματι τόσο ευρεία όσο μεταδίδεται» από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο