Πολιτική
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2006 16:15

Οι διευθυντές σχολείων μπορούν να ασκούν καθήκοντα δημοτικού συμβούλου

Συνάντηση με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ είχε σήμερα η υπουργός Παιδείας για το θέμα των διευθυντών σχολείων και το κατά πόσο είναι συμβατή με τα καθήκοντά τους η άσκηση καθηκόντων δημοτικών συμβούλων.

Μετά το τέλος της συνάντησης η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, δήλωσε ότι παρά την περί του αντιθέτου σχετική νομική γνωμοδότηση, το υπουργείο έκρινε βάσει πρόσθετων νομικών στοιχείων ότι οι διευθυντές οργανικών μονάδων έχουν το δικαίωμα να ασκούν καθήκοντα δημοτικού συμβούλου. «Αυτό μπορεί να γίνει, και είναι και σωστό, υπό την έννοια της ελευθερίας της συμμετοχής όλων των Ελλήνων πολιτών στις δημοτικές εκλογές. Δεν θεωρούμε τελικά ότι επηρεάζουν οι διευθυντές σχολείων σε τέτοιο βαθμό, ώστε να υπάρχει κάτι ασύμβατο και έτσι το αίτημα της ΑΔΕΔΥ θα ικανοποιηθεί», τόνισε η υπουργός και πρόσθεσε πως «υπάρχει η πολιτική βούληση οι διευθυντές των σχολείων να συμμετέχουν και να ασκούν τα καθήκοντα τους ως δημοτικοί σύμβουλοι, χωρίς να αμφισβητείται αν αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα».

Καταδίκη του επεισοδίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ξάνθης

Κληθείσα εξάλλου να σχολιάσει το χθεσινό επεισόδιο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ξάνθης με τη βίαιη απώθηση του πρύτανη από φοιτητές, η κ. Γιαννάκου παρατήρησε ότι τέτοιες ενέργειες όχι απλώς δεν έχουν θέση στο χώρο των πανεπιστημίων, αλλά είναι απόλυτα καταδικαστέες και κοινωνικά απορριπτέες.

Στην παρατήρηση ότι ο πρύτανης έθεσε θέμα ασύλου με αφορμή και το χθεσινό επεισόδιο, η υπουργός αφού τόνισε ότι η κυβέρνηση σέβεται και προστατεύει το άσυλο, αναφέρθηκε στην πρόταση (των Πανεπιστημίων) που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο, το οποίο έχει καταθέσει το υπουργείο, ώστε να εξασφαλίζεται πραγματικά η ακαδημαϊκή ελευθερία και ο απρόσκοπτος διάλογος. «Αυτή την έννοια έχει το άσυλο σήμερα. Επομένως, όλοι οφείλουν όχι μόνο να το σέβονται, αλλά και οι παράγοντες της Πανεπιστημιακής κοινότητας να το προστατεύουν οι ίδιοι», συμπλήρωσε η κ. Γιαννάκου.

Ερωτηθείς σχετικά, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «πρόκειται για μια απαράδεκτη πράξη άσκησης βίας, που ήρθε στη συνέχεια ενός προηγούμενου επεισοδίου, κατά το οποίο μετά από εξύβριση του καθηγητή από φοιτητή, ο αντιπρύτανης προσέφυγε στη δικαιοσύνη». «Οφείλουμε όλοι να καταδικάζουμε ενέργειες, που υποτιμούν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, αλλά και το λειτούργημα του καθηγητή. Κάθε πράξη βίας και προπηλακισμού είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα», τόνισε ο κ. Αντώναρος.