Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αναδείξαμε ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση συνεπάγεται πρώτα και κύρια άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου, δηλαδή την κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνοντας την Ολομέλεια της Βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και τη Διάσκεψη στην Ελβετία.
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αναδείξαμε ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση συνεπάγεται πρώτα και κύρια άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου, δηλαδή την κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.
Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνοντας την Ολομέλεια της Βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και τη Διάσκεψη στην Ελβετία.
Όπως είπε, μια επανενωμένη Κύπρος υπό καθεστώς εγγυήσεων, δεν θα μπορούσε ποτέ να εκφραστεί με ανεξάρτητη φωνή σε κοινοτικό επίπεδο, σημειώνοντας πως η παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων στην επανενωμένη Κύπρο θα υπονόμευε οποιαδήποτε προσπάθεια για ειρήνη και συμφιλίωση στο νησί.
Πρόσθεσε πως αυτό που διαφάνηκε είναι ότι η Τουρκία δεν είχε τελικά πρόθεση να δεσμευτεί σε μία λύση που θα επέτρεπε στην επανενωμένη Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη, δηλ. σε μία λύση χωρίς επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών, με την έστω και σταδιακή αποχώρηση του κατοχικού στρατού.
«Δεν τελείωσε η προσπάθειά μας»
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο τερματισμός των συνομιλιών στην Ελβετία δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειάς μας. Όπως είπε, η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού θα συνεχίσει να αποτελεί κεντρικό άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, προσθέτοντας πως «είμαστε πάντα ανοιχτοί στην επανέναρξη των συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ, στον βαθμό που θα εκφραστεί ενδιαφέρον απ' όλες τις πλευρές».
Ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην άσκηση των κυριαρχικών, όπως σημείωσε, δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη, λέγοντας πως είναι αυτονόητο πως θα έχει τη στήριξη της Ελλάδας, της Ε.Ε. και της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της χώρας μας για το Κυπριακό.
Όπως είπε, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού μπορεί να επιτεχυθεί μόνο επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της Ε.Ε.
Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας στις δικοινοτικές συνομιλίες αλλά εμπλέκεται μόνο στη διαπραγμάτευση του κεφαλαίου της ασφάλειας και πρόσθεσε πως στο πλαίσιο των συνομιλιών η Ελλάδα είναι σε διαρκή συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας ο λαός θα κληθεί να λάβει και την τελική απόφαση.
«Μπορέσαμε να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα»
Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, η ελληνική πλευρά μπόρεσε να πείσει τη διεθνή κοινότητα.
Είναι ίσως για πρώτη φορά, σε τόσο μεγάλο βαθμό, που οι θέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας για την επίλυση του Κυπριακού έγιναν και θέσεις της διεθνούς κοινότητας, σημείωσε και πρόσθεσε:
«Μπορέσαμε να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα να γίνουν και δικές της θέσεις οι θέσεις μας και θεωρώ ότι είναι εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι πείσαμε και για τις προθέσεις μας. Ότι, δηλαδή, δεν βρεθήκαμε όλο αυτό το διάστημα στη διαπραγμάτευση και στις συνομιλίες προκειμένου να ροκανίσουμε το χρόνο των διαπραγματεύσεων, για να παίξουμε το γνωστό παιχνίδι της επίρριψης των ευθυνών για την αποτυχία, αλλά αγωνιστήκαμε ειλικρινά υπέρ μιας λύσης που θα μπορεί να ωφελήσει το σύνολο του κυπριακού λαού, εξασφαλίζοντας ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν και ότι η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν οικοδομηθεί εις βάρος της ασφάλειας της άλλης».
Μήνυμα αποφασιστικότητας προς την Άγκυρα
Παράλληλα, έστειλε στην Τουρκία μήνυμα αποφασιστικότητας στην προάσπιση αρχών και δικαιωμάτων και προσήλωσης στην οικοδόμηση μιας σχέσης που θα βασίζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και τον αμοιβαίο σεβασμό.
«Το μήνυμά μας προς την Τουρκία, το οποίο αναδείχθηκε και στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, πρέπει να παραμείνει σταθερό, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», τόνισε και συνέχισε: «Είμαστε αποφασιστικοί στην προάσπιση των αρχών και δικαιωμάτων μας, έναντι οποιασδήποτε απειλής και παράνομης διεκδίκησης. Την ίδια στιγμή είμαστε και προσηλωμένοι στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που μας χωρίζουν και στην οικοδόμηση μιας σχέσης που θα βασίζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και στον αμοιβαίο σεβασμό. Μένει βεβαίως να δούμε κατά πόσο και η Τουρκία θα αναγνωρίσει τη σημασία που έχει η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού για την ίδια, για τις σχέσεις μας, για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την ευρωπαϊκή προοπτική της, αλλά, βεβαίως, και τη σημασία για την ασφάλεια, τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».