Η «Ορκισμένη παρθένα» της Αλβανίδας συγγραφέα και δημοσιογράφου Ελβίρα Ντόνες παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι, στην Πειραιώς 260, στις 13 και 14 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.
Η «Ορκισμένη παρθένα» της Αλβανίδας συγγραφέα και δημοσιογράφου Ελβίρα Ντόνες παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι, στην Πειραιώς 260, στις 13 και 14 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.
Ηρωίδα του έργου είναι η Χάνα Ντόντα, η οποία γεννιέται και μεγαλώνει σε ένα ορεινό χωριό της Βόρειας Αλβανίας. Σε έναν τόπο σκληρό σαν τους ανθρώπους που τον κατοικούν, όπου η μοίρα της γυναίκας είναι γραμμένη από τη στιγμή που θα γεννηθεί. Η Χάνα θα αποφασίσει να αποτινάξει από πάνω της το πεπρωμένο κάθε γυναίκας να γίνει σύζυγος και ισόβιο κτήμα κάποιου άνδρα, επικαλούμενη τον άγραφο νόμο του Κανούν. Έναν εθιμικό νόμο που της επιτρέπει να ορκιστεί ισόβια παρθενία και να ζήσει, απελευθερωμένη από τη γυναικεία μοίρα, ως άντρας. Έτσι, θα κρατήσει όπλο, θα φορέσει αντρικά ρούχα και θα πάρει το όνομα Μαρκ.
Μια ιδιόμορφη βαλκάνια Αντιγόνη
Η Χάνα είναι μια ιδιόμορφη βαλκάνια Αντιγόνη. Διαμαρτυρόμενη ενάντια στον ανορθολογισμό της εξουσίας, αιώνες μετά από εκείνη την κόρη - σύμβολο, αποφασίζει να θάψει όχι το σώμα ενός νεκρού αδελφού, αλλά το δικό της σώμα, στα πέτρινα τοπία της Σκόδρας, στη Βόρεια Αλβανία. Το γυναικείο σώμα, διωκόμενο, θαμμένο ζωντανό στον «πέτρινο τάφο» του, βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του σύγχρονου μύθου. Η Χάνα δέχεται να αποποιηθεί τη γυναικεία της φύση, να ουδετεροποιηθεί πίσω από το ανδρικό της όνομα, Μαρκ, για να εξασφαλίσει το ελάχιστο που οφείλεται σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και την ελευθερία. Υιοθετώντας αυτόν τον ιδιόρρυθμο τρόπο, για να παρακάμψει τη βία ενός πατριαρχικού ολοκληρωτικού καθεστώτος, όπως της Αλβανίας του Χότζα, δομεί, τελικά, μια καθ’ όλα διακριτή και σεβαστή ταυτότητα.
Τι συμβαίνει, όμως, όταν η «προοδευτική» Δύση «απελευθερώνει» αυτά τα σώματα; Δεκαπέντε χρόνια μετά, όταν τα βουνά, που, μέχρι πρότινος, έμοιαζαν η μοναδική λύτρωσή της, αρχίσουν να γίνονται η φυλακή της, θα πάρει μια ακόμη μεγαλύτερη απόφαση. Να ταξιδέψει εκτός των συνόρων της χώρας της, για να βρει την μετανάστρια αδερφή της στην Αμερική. Έτσι, αναπόφευκτα, θα έρθει αντιμέτωπη με τη σύγκρουση ανάμεσα στη φύση της και την αρσενική φυλακή, στην οποία κλείστηκε.
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Ελεάνα Ζιάκου, σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια: Ένκε Φεζολλάρι, διασκευή - θεατρική απόδοση: Μαρία Σκαφτούρα, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη, δραματουργική επεξεργασία: Ναταλί Μηνιώτη, εικαστική επιμέλεια: Εύα Νάθενα, σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Συρίγος, σκηνικά - κοστούμια: Δάφνη Κολυβά - Εβελίνα Δαρζέντα, βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Πιταούλη, Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Αποστόλης Κόκκαλης, συντονισμός παραγωγής: Μαρία Βασαριώτου, σχεδιασμός παραγωγής: Κωνσταντίνος Σακκάς, οργάνωση - σχεδιασμός παραγωγής: Delta Pi. Παίζουν: Παρθενόπη Μπουζούρη, Άντζελα Μπρούσκου, Γεωργιάννα Νταλάρα, Γιώργος Παπαπαύλου, Μαρία Σκαφτούρα, Στάθης Σταμουλακάτος, Αντώνης Φραγκάκης.
Πληροφορίες
Πειραιώς 260 (Χώρος Η): Πειραιώς 260 - Ταύρος, τηλ.: 210 9282900. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: από 20 έως 25 ευρώ, φοιτητικό: 12 ευρώ, άνεργοι - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 - εντός στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 16:00, Σάββατο: 10:00 - 15:00), καταστήματα Reload και βιβλιοπωλεία Ευριπίδης.
Ηλεκτρονικά: greekfestival.gr, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινά και Κυριακές: 9:00 - 21:00). Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα οποία εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας και ανοίγουν δύο ώρες πριν την έναρξή της.