Πολιτική
Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2006 18:02

«Να 'φτανε ο Δούναβης μέχρι την Ελλάδα»

Οι πολύ καλές σχέσεις Ελλάδας-Ουγγαρίας επιβεβαιώθηκαν το πρωί κατά τη συνάντηση της Προέδρου της Βουλής Αννας Μπενάκη-Ψαρούδα με τον Πρόεδρο της Ουγγαρίας Lazlo Solyom στο Προεδρικό Μέγαρο

Συζητήθηκε η κατάσταση στα Βαλκάνια και τονίστηκε ότι κοινό συμφέρον όλων των χωρών της Ε.Ε. είναι να συμβάλλουν στην σταθερότητα των βαλκανικών κρατών. Ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας ανέφερε ότι και η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ε.Ε. θα ισχυροποιήσει το ορθόδοξο δόγμα αναφέροντας «ότι είναι υπέρ της ένταξης και της Κροατίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια καθώς ο βαθμός προετοιμασίας της ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Ε.Ε.», κάτι για το οποίο συμφώνησε η κυρία Μπενάκη-Ψαρούδα λέγοντας ότι «κάθε χώρα πρέπει να αντιμετωπίζεται ανάλογα με τις επιδόσεις της».

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας είπε «ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της απέναντι στην Ε.Ε., γιατί η μη ανταπόκριση θα καθυστερήσει την ενταξιακή της πορεία». «Δεν μπορούμε να κάνουμε υποχωρήσεις σε θέματα αρχής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Solyom τονίζοντας ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να συμπεριφέρεται δυσμενώς απέναντι στην Κύπρο». Επίσης ο κ. Solyom εξήρε τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα στην Ε.Ε. και στην Μ. Ανατολή, λέγοντας ότι «είναι ενέργειες που αναβαθμίζουν το διεθνή ρόλο της».

Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι οι δείκτες προόδου της Τουρκίας απέχουν από τα κριτήρια ένταξης της Ε.Ε., ενώ χαρακτήρισε αδιανόητη τη στάση της Αγκυρας απέναντι στην Κύπρο. Τέλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ουγγαρίας για τη φιλοξενία των Ελλήνων στη χώρα του, «η οποία ανάγεται από την εποχή τους Βυζαντίου».

Αμέσως μετά η Πρόεδρος της Βουλής κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Ελληνισμού της Ουγγαρίας στη πλατεία Petofi και στη συνέχεια αναχώρησε για το χωριό Μπελογιάννης, το οποίο η κυρία Μπενάκη-Ψαρούδα χαρακτήρισε μνημείο εθνικής συμφιλίωσης και μνημείο ελληνο-ουγγρικής φιλίας υπογραμμίζοντας ότι «η Βουλή συμπαρίσταται σε κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία που έχει ένα βαθύ συμβολισμό, δηλαδή την πραγματική εθνική συμφιλίωση με τη μητέρα-Ελλάδα».

«Να 'φτανε ο Δούναβης μέχρι την Ελλάδα, σε ένα ποταμόπλοιο να μπω μια βραδιά, να ζεστάνω τη καρδιά λίγο στη λιακάδα». Με αυτό το ποίημα οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου του χωριού Μπελογιάννης υποδέχθηκαν την Πρόεδρο της Βουλής μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης. Η Πρόεδρος της Βουλής εγκαινίασε το πολιτιστικό κέντρο και το νηπιαγωγείο που ανακαινίστηκαν με οικονομική ενίσχυση της Βουλής.

Η κυρία Μπενάκη-Ψαρουδα παρακολούθησε τις εργασίες της Ολομέλειας της ουγγρικής Βουλής και συναντήθηκε με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας, πολιτιστικών συλλόγων, εκπαιδευτικών και άλλων φορέων της Ομογένειας.