Πολιτική
Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2006 16:20

Ενταση στη Βουλή για «μεθόδευση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ»

ΑΝΟΙΚΤΟ άφησε το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσει από τη συζήτηση της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος (για μη κρατικά ΑΕΙ) αν υπάρξουν εμβόλιμες συνεδριάσεις προ των γιορτών. Αγνωστος παραμένει ο χρόνος συζήτησης του άρθρου, μετά και την σημερινή ένταση στη Βουλή, με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παρασκηνιακή μεθόδευση ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, με σκοπό την επίσπευση του χρόνου συζήτησης του άρθρου πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσει από τη συζήτηση της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος (για μη κρατικά ΑΕΙ) αν υπάρξουν εμβόλιμες συνεδριάσεις προ των γιορτών. Αγνωστος παραμένει ο χρόνος συζήτησης του άρθρου, μετά και την σημερινή ένταση στη Βουλή.

Εντονη ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρου Πάγκαλου, στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παρασκηνιακή μεθόδευση ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, με σκοπό την επίσπευση του χρόνου συζήτησης της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Οπως διευκρίνισε ο κ. Πάγκαλος, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ ήταν να συζητηθούν τα άρθρα σε ενότητες και με τη σειρά που έχουν στο Σύνταγμα και ζήτησε η συζήτηση του άρθρου 16 να γίνει μετά τις γιορτές.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, Ιωάννης Τραγάκης, χωρίς να διαψεύσει την είδηση περί διεργασιών για το χρόνο συζήτησης του άρθρου, διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε καμία διαρροή από το προεδρείο στον Τύπο.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος Γ. Παπαγεωργίου ζήτησε προ ημερών από τον πρόεδρό της Γιάννη Τραγάκη να «ξεπαγώσει» διάταξη για τα πανεπιστήμια και να εισαχθεί για συζήτηση από την επόμενη εβδομάδα, δηλ. σε δύο συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 13 και 20 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα, πάντα με τα δημοσιεύματα το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε ζητήσει αρχικώς την αναβολή, εκτιμά τώρα ότι είναι καλύτερα να ψηφιστεί αμέσως, προτού κλιμακωθούν οι εσωκομματικές αντιδράσεις, με επικεφαλής τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει, στην παρούσα Βουλή, την αναθεώρηση του άρθρου 16 και στην επόμενη Βουλή θα ψήφιζε υπέρ της αναθεώρησης μόνον εφόσον αυτό διασφαλίζει το κύρος του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου, αποκλείει τα "σαλταδόρικα" επιχειρηματικά δήθεν πανεπιστήμια και προβλέπει την αξιοκρατική εισαγωγή των φοιτητών και την ακαδημαϊκή ποιότητα των καθηγητών σε όλη την ανώτατη εκπαίδευση».

Στο θέμα παρενέβη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος υπενθύμισε ότι προ μηνός και κατόπιν αιτήματος του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση συμφώνησε να μετατεθεί η συζήτηση του άρθρου 16 για τον Ιανουάριο.

Στο μεταξύ διάστημα, όμως, έγινε άλλη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, στην οποία το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να συζητηθεί το άρθρο στην κανονική του σειρά μέσα στο Δεκέμβριο.

Η κυβέρνηση το δέχθηκε, είπε ο κ. Ρουσόπουλος, για να βρεθεί κοινός στόχος και κοινός χρόνος και να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Τέλος, ο κ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος ενέπλεξε με τα δημοσιεύματα τον υπουργό Επικρατείας, μιλώντας για χαλκεία Ρουσόπουλου.

Για «νέα άθλια συνδιαλλαγή μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», κάνει λόγο το ΚΚΕ, για να αιφνιδιάσουν -όπως αναφέρει- περνώντας την αναθεώρηση του άρθρου 16 την περίοδο που είναι κλειστά τα Πανεπιστήμια και τα σχολεία.