Ντοκιμαντέρ για τη συμπλήρωση 10 ετών από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Πάρνηθα δημιούργησε το WWF, με στόχο να επαναφέρει στη μνήμη των πολιτών όλα όσα συνέβησαν, αλλά και να ενημερώσει για την άγνωστη και διαρκή μάχη αναγέννησης του βουνού που δίνεται καθημερινά από το 2007.
Ντοκιμαντέρ για τη συμπλήρωση 10 ετών από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Πάρνηθα δημιούργησε το WWF, με στόχο να επαναφέρει στη μνήμη των πολιτών όλα όσα συνέβησαν, αλλά και να ενημερώσει για την άγνωστη και διαρκή μάχη αναγέννησης του βουνού που δίνεται καθημερινά από το 2007.
Αναμνήσεις από την πυρκαγιά, προσωπικές αφηγήσεις για εκείνες τις μέρες, αλλά και το σήμερα, αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο και άνθρωποι που πεισματικά επιμένουν να προστατεύουν το βουνό καθημερινά συνθέτουν το ντοκιμαντέρ που έχει τίτλο «Πάρνηθα: 10 χρόνια μετά».
Δείτε το ντοκιμαντέρ εδώ.
Η πυρκαγιά
Ήταν 28 Ιουνίου 2007, μεσημέρι, στο τέλος ενός πρόωρου εποχικά, αλλά ιδιαίτερα έντονου και πολυήμερου καύσωνα στην Αθήνα, όταν ξεκίνησε η μεγαλύτερη και δριμύτερη ιστορικά πυρκαγιά στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας.
Η φωτιά ξεκίνησε στα Δερβενοχώρια Αττικής, ενώ εξαπλώθηκε γρήγορα στα δυτικά του βουνού, περνώντας στον Εθνικό Δρυμό. Η πύρινη λαίλαπα διένυσε συνολικά περίπου 15 χιλιόμετρα, κατέκαψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα και έσβησε αρκετές μέρες μετά όταν οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξαφάνιζαν και τις τελευταίες αναζωπυρώσεις. Οι φλόγες άφησαν πίσω τους μια ανείπωτη καταστροφή που συγκλόνισε ολόκληρη τη χώρα.
Ο απολογισμός
Οι ενέργειες για αποκατάσταση του οικοσυστήματος
Μετά την πυρκαγιά υπήρξε γρήγορα ένα ισχυρό και επίμονο αίτημα από τη μεριά των πολιτών για άμεση έναρξη της αποκατάστασης του οικοσυστήματος της Πάρνηθας.
Η ανταπόκριση όλων των αρμόδιων φορέων ήταν εξίσου άμεση, ενώ η κινητοποίηση ενός μεγάλου αριθμού εταιρειών, οργανισμών, αλλά και χιλιάδων πολιτών που έσπευσαν να βοηθήσουν εθελοντικά τα επόμενα χρόνια ήταν κομβικής σημασίας.
Ειδικότερα, μετά την πυρκαγιά εντατικοποιήθηκε η συνεργασία των αρμόδιων φορέων, εθελοντών και οργανώσεων με τη σύνταξη και εφαρμογή συγκεκριμένης μελέτης αντιπυρικής προστασίας, η οποία ανανεώνεται κάθε χρόνο. Η πραγματοποίηση σχετικών έργων (π.χ. νέα πυροφυλάκια), η προμήθεια σχετικού εξοπλισμού (π.χ. πυροσβεστικά οχήματα, φορητές δεξαμενές) συμβάλλουν για την αποτροπή μια νέας μεγάλης πυρκαγιάς.
Επιπλέον, μέσα στα τελευταία 10 χρόνια, σημαντικά αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα πραγματοποιήθηκαν, τα οποία σε συνδυασμό με τις αναγκαίες αναδασωτικές εργασίες και την εγρήγορση χιλιάδων εθελοντών πολιτών λειτούργησαν σαν δίχτυ προστασίας της Πάρνηθας που επιτρέπει την ομαλή και σταδιακή επαναφορά του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος στην πρότερή του κατάσταση.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το WWF:
Αντιπλημμυρικά- Αντιδιαβρωτικά έργα
Αναδασώσεις
Εθελοντές – Εθελοντικές δράσεις
Οδοιπορικό του WWF
Δέκα χρόνια μετά το WWF Ελλάς, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, το Δασαρχείο Πάρνηθας, και τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής, πραγματοποίησε συμβολικό οδοιπορικό στα σημεία του Εθνικού Δρυμού που η πυρκαγιά έπληξε περισσότερο.
Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση σε τρία συμβολικής σημασίας σημεία της περιοχής: στο Πάρκο των Ψυχών και στην Πηγή Βίλιανι, όπου παρατηρείται ένας ενδιαφέρων και αποδοτικός συνδυασμός φυσικής αναδάσωσης και τεχνητής αναγέννησης, καθώς και στο δασικό φυτώριο Αγ. Τριάδας, όπου εκεί μεγαλώνουν χιλιάδες φυτάρια Κεφαλληνιακής ελάτης, προέλευσης Πάρνηθας, τα οποία προέρχονται από σπέρματα από το άκαυτο ελατοδάσος για προστασία και διάσωση του ενδημικού είδους και τα οποία προορίζονται για τις αναδασώσεις στις καμένες εκτάσεις.