Πολιτική
Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2006 17:01

Ελληνικό σχέδιο κατά της εμπορίας ανθρώπων - 250.000 θύματα στην Ευρώπη

Αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την εμπορία ανθρώπων, δηλώνει η Ελλάδα και με το σχέδιο «ΙΛΑΕΙΡΑ» -από το όνομα της πρώτης γυναίκας που απήχθη και ήταν θυγατέρα του βασιλιά της Μεσσηνίας Λευκίππου- κινητοποιεί την Ευρωπαϊκή Ενωση και κάθε κράτος - μέλος της ξεχωριστά.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα, παρουσία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας Φράνκο Φρατίνι, της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου, του υπουργού Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα, του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη και αντιπροσωπειών από 21 ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Πολύδωρας ανέφερε ότι η Ελλάδα προτείνει να επικεντρωθεί η συντονισμένη δράση των ευρωπαϊκών κρατών στα ανατολικά σύνορα με την Τουρκία ώστε να σταματήσει η ροή μεταναστών από την Ασία και την Αφρική, όπως επίσης και στα υψηλότερα σύνορα της Ρουμανίας για να τεθούν εμπόδια στη ροή μεταναστών από την Ευρασία. Επομένως, είπε ο κ. Πολύδωρας, συμφωνούμε με την πρόταση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φρατίνι να πάμε στη Λιβύη για να βάλουμε και εκεί φραγμούς στη μετανάστευση από την Αφρική.

Ο κ. Πολύδωρας αφού αναφέρθηκε στην λαθρομετανάστευση, χαρακτήρισε την εμπορία ανθρώπων απεχθές φαινόμενο, καθώς υπάρχει πάντα ένα θύμα του οποίου έχουν βάναυσα παραβιαστεί θεμελιώδη δικαιώματα.

Ο κ. Φρατίνι ανέφερε ότι κάθε χρόνο καταγράφονται 250.000 θύματα στην Ευρώπη. Χαρακτήρισε την Ελλάδα ως πέρασμα από το οποίο τα θύματα καταλήγουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και είπε ότι το σχέδιο αυτό θα εφαρμοστεί για διάστημα δέκα μηνών και ύστερα θα εκτιμηθούν τα αποτελέσματά του. Το κύριο βάρος θα δοθεί στον έλεγχο και την περίθαλψη των θυμάτων, στη δημιουργία μόνιμης βάσης πληροφοριών, και στην άμεση δράση ώστε να μη χάνεται, πολύτιμος για τα θύματα, χρόνος.

Ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αναστάσιος Δημοσχάκης είπε ότι στόχος της Ελλάδας είναι να καταστήσουμε την εμπορία ανθρώπων έγκλημα υψηλού ρίσκου και χαμηλού κέρδους για τους διακινητές.

Οπως ανέφερε, από το 2001 η Ελληνική Αστυνομία έχει δημιουργήσει ομάδα καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων και λειτουργούν 17 εξειδικεύμενες υπηρεσίες «αντιτράφικινγκ» σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.