Η συνέντευξη του πρόεδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην FAZ και το άρθρο της ΝΖΖ γύρω από τις αιτιάσεις για την επαναπροώθηση Τούρκων πολιτικών προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία, είναι τα θέματα της επισκόπησης του Γερμανόφωνου Τύπου.
Η συνέντευξη του πρόεδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην FAZ και το άρθρο της ΝΖΖ γύρω από τις αιτιάσεις για την επαναπροώθηση Τούρκων πολιτικών προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία, είναι τα θέματα της επισκόπησης του Γερμανόφωνου Τύπου.
Απαντώντας σε ερώτημα για τις διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς πιστεύουμε σε μια φιλελεύθερη ατζέντα μεταρρυθμίσεων. Μέχρι σήμερα το κόμμα του κ. Τσίπρα δεν ταυτίζεται με τις μεταρρυθμίσεις. Σε πολλούς τομείς μάλιστα καταγράφεται οπισθοδρόμηση», τονίζει ο Κ. Μητσοτάκης και αναφέρεται στις ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις στην επένδυση στο Ελληνικό και την αξιοποίηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων από την Fraport.
Επικρίνοντας την κυβέρνηση Τσίπρα ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογραμμίζει: «Κάτω από την επιφάνεια μιας κυβέρνησης, που μόνο εικονικά ανταποκρίνεται σε όσα ζητούν οι δανειστές, γίνεται μεγάλη ζημιά στους τομείς της Διοίκησης και της Παιδείας. Όποιος ισχυρίζεται ότι αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει από την ακραία Αριστερά σε μια μετριοπαθή σοσιαλδημοκρατική πολιτική δεν ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στην παρατήρησή του. (...) Όσο περισσότερος χρόνος χάνεται τόσο δυσκολότερα η Ελλάδα θα ξαναβρεί το δρόμο της».
Λιγότεροι φόροι οδηγούν στην ανάπτυξη
Για να γίνει ανταγωνιστικότερη η ελληνική οικονομία δεν αρκούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τονίζει σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξηγεί: «Χρειαζόμαστε ελευθερία κινήσεων στην δημοσιονομική πολιτική για να μειώσουμε την φορολογία. Η ελευθερία αυτή θα επιτευχθεί μειώνοντας τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα που μας έχουν επιβάλλει. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χωρίς φορολογικές μειώσεις δεν θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα στην ανάπτυξη».
Αναφερόμενος τέλος στο πρόβλημα της νεανικής ανεργίας δηλώνει: «Πολλοί νέοι δεν πιστεύουν ότι έχουν μέλλον στην πατρίδα τους. Εκατοντάδες χιλιάδες εγκαταλείπουν τη χώρα και έτσι χάνουμε τους καλύτερους και πιο έξυπνους. Δαπανούμε μια περιουσία για την εκπαίδευση γιατρών και μηχανικών, οι οποίοι αργότερα πληρώνουν φόρους σε κάποια άλλη χώρα. Η προτεραιότητά μου είναι να σταματήσουμε, κι αν είναι δυνατόν να αντιστρέψουμε, αυτή την έξοδο. Θα επιτύχουμε ωστόσο αυτό το στόχο μόνο αν δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και προσελκύσουμε επενδύσεις. Και πιστεύω ότι γνωρίζω τον τρόπο, με τον οποίο θα τα καταφέρουμε».
NZZ: «Eπαναπροωθεί η Ελλάδα Τούρκους;»
Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung επιγράφει άρθρο «Επαναπροωθεί η Ελλάδα Τούρκους;». Στον υπότιτλο σημειώνεται: «Όπως υποστηρίζεται ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν επαναπροωθήσει στην Τουρκία πολιτικούς πρόσφυγες. Στην αρχή η Αθήνα διέψευσε. Τώρα όμως διερευνά τις αιτιάσεις. Υπό πίεση η Ελλάδα λόγω της προσφυγικής συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας».
Η εφημερίδα της Ζυρίχης παρατηρεί: «Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις μέλη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων λέγεται ότι μετέφεραν Τούρκους, που ζήτησαν άσυλο, πίσω στις τουρκικές όχθες του ποταμού Έβρου, το οποίο συνιστά παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες. Στην πατρίδα τους οι εν λόγω Τούρκοι συνελήφθησαν αμέσως. Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε τις κατηγορίες και δεν μπήκε καν στο κόπο να εξετάσει την υπόθεση, δηλώνει ο Δημήτρης Χριστόπουλος, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. (…) Ένα μήνα μετά την πρώτη επαναπροώθηση, για την οποία υπάρχουν μάρτυρες, φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι πια και τόσο σίγουρη. Την Τρίτη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε σχετική έρευνα».