Λίγο πριν το τέλος της εκθεσιακής σεζόν 2016 - 2017, η γκαλερί Genesis πραγματοποιεί τη μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο του Αλέκου Αμφιλόχιου, με τίτλο «My Island», με περισσότερα από 100 έργα, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 29 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουλίου, σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Τζάνερη.
Λίγο πριν το τέλος της εκθεσιακής σεζόν 2016 - 2017, η γκαλερί Genesis πραγματοποιεί τη μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο του Αλέκου Αμφιλόχιου, με τίτλο «My Island», με περισσότερα από 100 έργα μικρών και μεσαίων διαστάσεων, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 29 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουλίου, σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Τζάνερη.
«Γνωστός με το μικρό του όνομα σε όλους»!
Μιλώντας για τον καλλιτέχνη και την έκθεση, ο Γιώργος Τζάνερης σημειώνει: «Ο Αλέκος. Γνωστός με το μικρό του όνομα σε όλους! Είναι ο Αλέκος των πρώτων μπαρ “Φεγγάρι” και “Μύκονος”, που άνοιξε στην Πλάκα τη δεκαετία του ’60. Είναι ο Αλέκος του “Aleko's Island” της δεκαετίας του ’80. Είναι ο Αλέκος, το παιδί του Πειραιά, που, όσο αγαπούσε τη διασκέδαση, άλλο τόσο αγαπούσε τη ζωγραφική.
Αυθόρμητα, όταν ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για τον τίτλο της μεγάλης αναδρομικής του έκθεσης, σκέφτηκα το “My Island”, εμπνεόμενος από το όνομα του μπαρ που είχε τα τελευταία χρόνια, το “Aleko's Island”: ένα νησί που είχε δημιουργήσει, για να υποδέχεται τον κόσμο που ήθελε να διασκεδάσει και να περάσει όμορφα. Θέλησα, έτσι, να αναφερθώ με τη σειρά μου στο δικό του προσωπικό νησί, όπου κατέφευγε, για να ηρεμήσει, να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί μέσα από τη ζωγραφική.
Ο Αλέκος Αμφιλόχιος, γεννημένος στις 15 Μαΐου του 1935, όπως λέει ο ίδιος, και όχι στις 18 Μαΐου, όπως αναγράφεται στην ταυτότητά του, είναι σήμερα 82 χρόνων, ζει κάτω από την Ακρόπολη των Αθηνών και ζωγραφίζει ασταμάτητα από παιδί. Ζωγραφίζει πάνω σε ό,τι βρει: ξύλα, χαρτόνια, πλακάκια, υφάσματα, καμβάδες, πιάτα, πόρτες και άλλα υλικά, που θα μας έπαιρνε σελίδες να αναφέρουμε. Η ζωγραφική του ανήκει στην κατηγορία τέχνης Ναΐφ - μία κατηγορία που χαρακτηρίζεται από μια παιδικού τύπου απλοϊκότητα, τόσο στην ύλη και το περιεχόμενο, όσο και στην τεχνική. Η προέλευσή της είναι η γαλλική λέξη “naïve” που σημαίνει “αφελής”. Οι ιστορίες, που αφηγείται ο Αλέκος μέσα από τα έργα του, μόνο αφελείς δεν είναι. Η μοναξιά, η συντροφικότητα, τα ερωτικά παιχνίδια των ανθρώπων είναι από τα θέματα που τον απασχολούν. Όλα, με φόντο τη θάλασσα ή την αγαπημένη του Ακρόπολη».
«Η δυνατότητα του ζωγράφου να κολυμπά σε έναστρα νερά»
Η ιστορικός τέχνης, Ίρις Κρητικού, σημειώνει: «“Η δυνατότητα ενός νησιού” καταμεσής της Αθήνας. Η δυνατότητα της ζωγραφικής ως μικρής χαρμόσυνης λευκής σημαίας του νου. Η δυνατότητα του ζωγράφου να κολυμπά σε έναστρα νερά, να σκαρφαλώνει ξέξασπρους κίονες, να οργώνει μύθους, να ζυμώνει χρώματα. Η δυνατότητα του Αλέκου να ποιεί και να ονειρεύεται».
«Ως φαντασίωση της μνήμης και της επιθυμίας»
Ο art collector Διονύσιος Μπούζος σημειώνει: «Ο Αλέκος συλλαμβάνει και αντιπαραβάλλει παραδοσιακές ελληνικές εικόνες και χρώματα σε υψηλού ύφους - και, συχνά, ερωτικές - βινιέττες, δημιουργώντας σκηνές οικίες και νοσταλγικές, μα, ταυτόχρονα, έντονες και φορτισμένες. Ισχνοί, αθώοι και αισθητικοί, οι πίνακές του μας αποκαλύπτουν έναν κόσμο - δικό του ή δικό μας παραμένει αίνιγμα - ως φαντασίωση της μνήμης και της επιθυμίας».
«Με τρυφερότητα και, άλλο τόσο, με επιδέξιο σεβασμό»
Ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης τονίζει: «...Συγκρατώ το καλοκαιριάτικο γαλάζιο, την περιπαικτική διάθεσή του απέναντι στην πραγματικότητα που μεταμορφώνεται σε δημιουργική ειρωνεία, τη γνώση να αποτυπώνει τη νεότητα ως αδιαπραγμάτευτα επίκαιρη και τη φρεσκάδα των αναμνήσεων των σχημάτων πέρα από κλισέ. Με τρυφερότητα και, άλλο τόσο, με επιδέξιο σεβασμό στην περιπέτεια της νοσταλγίας».
«Δεν πήγαινα να τον συνδράμω, αλλά να με συνδράμει»
Ο ηθοποιός Γιάννης Κοκκιασμένος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πρόσφατα, ο Αλέκος χρειάστηκε να νοσηλευθεί. Πριν πάω στη δουλειά ή γυρνώντας, περνούσα να τον δω. Κάποια στιγμή, μου είπε: “Τι έρχεσαι και ξανάρχεσαι, άντε πήγαινε σπίτι σου”. Του εξήγησα πως δεν πήγαινα να τον συνδράμω, αλλά να με συνδράμει. Αυτή η αίσθηση διαρκούς γιορτής που αποπνέει είναι εξίσου παρούσα και ιαματική στη ζωγραφική του, που, παραφράζοντας τους Φλαμανδούς, θα χαρακτήριζα: “Κήπο των Μικρών κι Αιωνίων Επιγείων Ηδονών”».
Πληροφορίες
Γκαλερί Genesis: Χάρητος 35 - Κολωνάκι, τηλ.: 211 7100566. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 11:30 - 21:30, Τετάρτη και Σάββατο: 11:30 - 15:30.